Градът на скейтбордовете: Как баба Борди полетя с балон

Историите от Града на скейтбордовете, съчинени от писателката Мария Мартин, са любими на бъдещите читатели с мнение, а и на техните родители. Темите, които авторката засяга, помагат на децата да намерят мястото си в света на възрастните и да овладеят своите емоции. Най-новата история за жителите на китното градче е събрана в две книжки и проследява „Как баба Борди полетя с балон“ (изд. „Еко Кидс“).

В първата част от историята се разказва за баба Борди – най-възрастната жителка на Града на скейтбордовете. Е, тя фактически живее високо в Синята планина, където бере горски билки и се разхожда с козичката си Бека. Всички жители обичат баба Борди и, когато тя започва все по-трудно да слиза в града и да носи от своите лековити билки, на кмета Скейтбординов му хрумва идея – да й сътворят летящ балон. Речено-сторено! Всички дружно се захващат и измайсторяват чудно хубав балон, но възрастната жена не пожелава да полети с него. Защо ли?

„Уви, дните минаваха, но от нея нямаше и следа. Понякога правим хубави неща, но… човекът може да не е готов за това…“

Баба Борди силно си мечтае да пътешества по света, но й липсва билката на смелостта. Твърдо решена да я открие, тя я търси ден след ден по поляните на Синята планина, но уви – от чудното растение няма и следа. Напълно обезверена, че някога ще успее да преодолее страха си, една нощ баба Борди се изправя пред истинско изпитание. Козичката Бека е в беда и за да я спаси, бабата ще трябва да полети с балона. А билката на смелостта?

„Баба Борди вече не търси билката на смелостта. Обича да казва, че млади и стари сме способни на невероятни неща…“

Историята за възрастната дама, полетяла с балон, показва на малките читатели, че не се нуждаем от билка на смелостта, а от вяра в собствените си способности, за да постигаме мечтите си. Позитивните послания, които и тук писателката изпраща на читателите, продължават уроците по емоционална интелигентност, които тя предава спонтанно, като на игра, с огромна нежност към чувствата на малчуганите.

Пъстрите илюстрации, дело на Ива Груева и Анна Цочева, дорисуват пред очите на читателя думите на Мария Мартин, превръщайки гледането на рисунките също в процес на четене. Хитроумната прегъвка във втората част на историята крие дори рисунка от птичи поглед към Града на скейтбордовете. И съм сигурна, че баба Борди ще намери своето място и във вашите сърца така, както се хареса на нас с малкия Даниел!

Историята „Как баба Борди полетя с балон“, събрана в две книжки, е част от „Дни на илюстрованите книги“. Тя е номинирана в награда „Бисерче вълшебно“ 2017.

Автор: Вал Стоева