Различните интереси и интересните различия в училищния свят

Любов МИРоНОВа е много чаровна дама с огненочервена коса. Ако имате щастието да я срещнете, спокойният ѝ глас ще ви помогне да забравите всички неволи, а мъдрите ѝ думи ще ви накарат да се огледате и да осъзнаете, че краят на света още не е дошъл. Любов се занимава с разни сложни професии, мечтае да създаде училище и освен това има издадени детски книги. Поредицата ѝ от истории за Бонбончо по забавен начин разглежда света, в който днешните деца живеят и ги учи да бъдат емоционално интелигентни, без да размахва пръст.

Книгата „Различни интереси и Интересни различия“ (изд. PPTL) разказва за петима приятели – Бонбончо, Буболечо, Душко, Жожо, Отворко – и за тяхното не-възпитано куче Ушана. Един ден момчетата решават да заведат кучето на училище, за да му налеят малко ум, защото прави само простотии. Да де, обаче това се оказва предизвикателство по няколко направления:

  • Появява се реална опасност Ушана да полудее;
  • Като много невъзпитана, тя не спазва никакви инструкции за безопасно и тайно транспортиране;
  • Дори и когато спи, тя конкурира всички ученици и получава само шестици.

Започнало като забавно приключение, отвеждането на Ушана на училище дава безценен урок на петимата приятели. Те осъзнават, че ако гледаш миловидно и кимаш разбиращо, макар и да си куче, можеш да изкарваш само шестици. Този парадокс ги кара да се замислят за реалната стойност на оценките:

„- Това е някакъв страшен номер. Трябва да го разучим и ние. Учителката през цялото време си задаваше сама въпроси, сама им отговаряше, но всъщност решаваше, че кучето ѝ го е казало…

– Може да сме сигурни, че ако доведем едно теле в това училище и му вържем бележник на врата, докато броди по стаите и блее, ще стане отличник.“

Знаете ли кое е хубавото в цялата работа? Че дори и да преядеш с шоколад например, идва момент, в който осъзнаваш колко безсмислено е подобно начинание:

„- Ако продължаваме да изкарваме така шестици, ще станем много прости.“

Така се случва и в „Различни интереси и Интересни различия“ (изд. PPTL) с героите на Любов МИРоНОВа – вроденият им усет за правилното, добре предадените семейни ценности и вярата на авторката в отговорността на децата представя един финал, който може да ви разплаче и със сигурност ще ви накара да се замислите сериозно на какво са способни малчуганите.

Книгата е част от поредицата за Бонбончо и историите са подходящи за деца от 5 до 105 години. Отпечатана е на луксозна, плътна и гладка хартия и докато четете, ваши спътници ще бъдат красиви пеперуди. Освен тях, текстът е съпътстван и от много илюстрации, дело на самата авторка.

Историята за създаването на приказките за Бонбончо е много интересна: Любов МИРоНОВа ги сътворява за своя син, който ги записва на телефона си и ги слуша отново и отново, когато майка му пътува. Чрез тях авторката предава на детето си ценностите и добродетелите, които иска то да усвои, но вместо да използва притчи или чужди приказки, двамата заедно създават свои истории… Днес, когато синът на Любов вече е голям, тя иска да сподели с всички деца приказките за Бонбончо, които все още не са издадени в книги. Тях можете да прочетете, да си изтеглите и разпечатате, да украсите с рисунки и да се забавлявате, като посетите специално създадения сайт.

Не пропускайте ревюто на Искра за книжката „Процесът на помагане“ от поредицата за Бонбончо. Същата книжка можете да намерите в книжарниците и на английски език. Вижте и допълнителната информация за „Различни интереси и интересни различия“ в сайта на наградата „Бисерче вълшебно“.

Автор: Вал Стоева