Приказки от света на мотовете: Първата беля на Мукс

„Играта ще те научи да бъдеш креативен и смел!“

– Радостина Николова

Мотовете са толкова шарени, пухкави и позитивни същества, че няма как да не ги заобичаш от момента, в който се срещнеш с тях. Те живеят в гардероба, харесват пъстрите чисти дрехи и се показват пред хората само тогава, когато им имат пълно доверие. А когато хората забравят колко е хубав животът без разните му там електронни джаджи, тъкмо мотовете се притичват на помощ, за да ни припомнят колко е прекрасно да излезеш навън в топлия слънчев ден, да се усмихнеш на приятелите си и да се сгушиш в прегръдките на любимите хора.

Ако познавате книгите на Радостина Николова, със сигурност сте забелязали, че действието започва в момента, в който Мукс вече е поулегнал мот. На моменти обаче в разказчето за пухкавия приятел на Доди и Бобо се споменават разни истории от детството на Мукси, които провокират читателя да се чуди какво ли се е случило тогава. За щастие, авторката ни пренася назад във времето (знаете, че мотовете живеят мнооого по-дълго от хората) с помощта на малките симпатични книжки с твърди корици от поредицата „Приказки от света на мотовете“, в които ни разказва тъкмо тези загатнати истории.

В „Първата беля на Мукс“ малките читатели и слушатели научават как все още малкият Мукс се запознава с Доди по изключително нестандартен и забавен начин. Както на децата е присъщо да изследват света с нескрито любопитство, така и Мукс един ден решава да излезе извън гардероба, в който живее с мама и татко. Тогава той е едва на 34 години и е твърде пакостлив. Без да спазва забраните на родителите си, палавникът се озовава в къщата на Доди и открива куп прелюбопитни неща: цветни покривки и меки възглавници, в които можеш да потънеш и да подскачаш до изнемога; един огромен гардероб, в който е изключително студено, а обитателите му – мотове никакви не се виждат; и един висоок и голяяям човек с козинка над устата и със странни стъкълца на очите. Само едно малко дете е в състояние да измисли толкова находчив начин да разучи очилата, какъвто прилага Мукс. Честно казано, смях се с глас на изобретателността му, защото на мен никога, ама никога не би ми хрумнало да действам така. Но затова съм възрастна, нали?

Също като поредицата „Прилюченията на мотовете“, „Приказки от света на мотовете“ ще се хареса на почитателите на пухкавите позитивни поданици на Мотилия. Новост тук е предназначението на книгите и за много по-малки слушатели. Текстът е опростен, за да се разбира от мъниците, като същевременно авторката е успяла да запази онзи неин стил, който се харесва и на по-големите. За разлика от основната поредица, която е успешно приложима към читателите и от двата пола, тези малки книжки сякаш имат едно невидимо разделение за момченца и момиченца, макар и да не се съмнявам, че доста млади дами харесват тъкмо Мукс. Твърдите корици и прекрасните цветни илюстрации на Мелина-Елина Бондокова помагат на малчуганите да си представят още по-добре историята на малкия мот, а едрият шрифт превръща книжката в чудесен подарък за начинаещите читатели, които могат да се забавляват, докато сричат думичките.

Не пропускайте да прочетете и другите книги на Радостина Николова: „Приключенията на мотовете (част 1.)“, „Приключенията на мотовете: Мукс отвръща на удара“, Приказки от света на мотовете: Принцеса Пагу не може да заспи“ и се впуснете в творческа дейност с „Мотовете оцветяват“.

Включете се в специалните Седмици на МОТОВЕТЕ, познайте героите, отговорете на забавните ни въпроси и си спечелете някоя от страхотните награди, осигурени от изд. „Мотове“! А, да, не пропускайте да станете приятел на пухкавите същества във Фейсбук.

Автор: Вал Стоева