МоТове срещу МоДове: Мукс отвръща на удара

Любимите ми пухкави същества – мотовете, съчинени от Радостина Николова и съпругът й Андрей, преди време спечелиха сърцата и на малките читатели в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014. Мукс, Пагу, Бобо и децата от квартала успяха да покажат на възрастните колко красив е животът и без техника, а малките си почитатели заредиха с безкраен оптимизъм. За нещастие, винаги ще се намери някой злобен завистник, пожелал да разбие чуждата радост на парченца, а ако ти е и братовчед – още по-лошо! Но нека ви разкажа за модовете…

Докато щастливите шарени мотове и децата се наслаждават на прекрасния пъстър живот, изграден с общите им усилия чрез план „Ново утре“, един злобен миризлив мод наднича скришом през процепа на коша с мръсното пране. Не, няма грешка – моДовете са братовчеди на моТовете, но обичат мръсотията, вонящите чорапи и сивата, потискаща картина на нещастието. Модовете тайно желаят да превземат света на мотовете и да унищожат шарените люлки, щастливите лица на малки и големи и ухайните купчинки с цветно пране. И докато милите пухкави мотчета не подозират нищо, армията на злия Мрън се готви за нападение над Мотилия!

Лакомият приятел на Мукс – Пинки – научава за планираната атака и мотовете се подготвят, доколкото е възможно, да спасят своето кралство. Те обаче не са предвидили колко зли и хитри са смрадливите им братовчеди! След изкарана тежка нощ в очакване на сухоземно нападение, Мукс открива, че голяма част от събратята му са пленени с коварство през нощта, а с тях и неговата любима принцеса Пагу. И ако тъжните лица на децата и ядосаните възрастни, сивите пейки и мръсните чорапи могат да разстроят един мот, няма нищо, което да го разяри повече от отвличането на истинска кралска особа. Така Мукс решава, че е крайно време да отвърне на удара!

Ако се питате какво се случва, в „Приключенията на мотовете: Мукс отвръща на удара“ (част II.) ще откриете и тънкостите на спасителната операция в старото сметище, и новия хитроумен план на децата, решени да спасят новите си приятели и да си върнат щастливите дни преди нашествието на модовете. Ще ви издам само, че героите няма да успеят без помощта на пакостника Здравко, който в първата книжка бе готов да опропасти план „Ново утре“. Дали ще им помогне сега и как? Хмм, познайте сами! И не пропускайте края – Радостина Николова ви е приготвила чудна изненада!

„Приключенията на мотовете: Мукс отвръща на удара“ (част II.) отново пленява детското въображение с историята за малките пухкави същества, които побеждават злото с безкрайния си позитивизъм. В тази книга обаче авторката не взема на прицел техниката, която ни лишава от красотата на живота, а показва на децата колко е важно да си чист и спретнат, за да си щастлив и да радваш околните. Уроците, които Радостина Николова предава на децата, са поднесени по толкова приятен и ненатрапчив начин, че докато симпатизират на мотовете, малчуганите сами ще се постараят да мият зъбките и да ходят с чисти чорапки, за да не приличат на смрадливите братовчеди.

Книжката е подходяща за по-малките читатели, но може да се превърне в безценен помощник и на родителите, давайки им прекрасен източник на теми за разговор с малчуганите. А следвайки посланието на авторката, залегнало и в първата, и във втората книжка, какво по-добро можем да направим, освен да се усмихнем, да прегърнем децата си и да почетем заедно?

Автор: Вал Стоева