Ударно начало на Рот с „Дивергенти“

Що за човек съм аз, кое мое качество ме определя, как да живея живота си оттук нататък? Мога ли да извървя пътя, който съм избрал/а? Мога ли да се справя със страховете си и как? Кои са истинските ми приятели и кому дължа лоялност? Възможна ли е любовта ми? Това са типични въпроси, които тормозят всички тийнейджъри и чиито отговори предопределят живота им.

16-годишната Беатрис (Трис) Прайър, главната героиня в „Дивергенти” (изд. Егмонт България), е в същата ситуация. Предстои й да избере на какво да посвети живота си и да докаже, че изборът й не е бил погрешен. А пътьом против волята си е засмукана от вихъра на борбата за власт и промяна на статуквото. Едва ли ще ви изненадам, ако разкрия, че тя е героиня от типа „умирай трудно” и задачата й е да спаси света.

Дотук Вероника Рот не предлага нищо особено оригинално с „Дивергенти”. Само че тя облича тази история за порастването и изборите, които правим, в добре скроена и ушита антиутопична дреха, в която хората са разпределени в пет касти въз основа на личните им качества. Аскетите пренебрегват материалното и се отдават на служба на обществото. Безстрашните са фокусирани върху овладяването на бойни стратегии и умения. Прямите говорят само истината. Ерудитите отдават живота си на придобиването на знания. Целта на Миротворците е да поддържат мира.

Извън тази строга обществена схема съществува и още една тайна група хора, дивергентите, които съчетават качества на различни касти. Като дивергент Трис може и да е необичайно изключение в такова общество, но обективно погледнато малко или много е като всички нас – личност, смесила характеристиките на няколко касти. Решението към коя да се присъедини зависи от нея, а на нас също ни се налага да се самоанализираме и да вземаме решения за посоката на житейския си път. Всичко това, както и задължителната любовна нишка, не ми позволи да остана равнодушна към историята на Трис и бъдещето на нейното общество.

Макар сравненията с „Игрите на глада” на Сюзан Колинс да са неизбежни, смятам, че Рот се е справила повече от добре със задачата да постави началото на увлекателна и морално ангажираща янг адълт поредица. Стилът й е четивен, сюжетът – увличащ, действието – не твърде динамично, любовната история – премерена. Моралните въпроси са органично вплетени в историята, а героите не са повърхностни и едноизмерни спасители на света, безрезервно подпомагани от съдбата. И така, интригата вече е заплетена, възможностите пред Трис са по-ясно очертани, а любопитството на читателите е достатъчно разпалено.

Автор: Лора Филипова