Премиера на „Бедността. Пътеводител за деца”

Полската книга „Бедността. Пътеводител за деца” (изд. „Точица”) ще бъде представена на българските читатели на 3 юни 2015 (сряда), 18.30 ч. в „+ това“ (ул. Марин Дринов № 30) в София в присъствието на авторката Хенрика Кшивонос и илюстраторката Ханна Гил-Пьонтек. Входът е свободен, а водещ на срещата ще бъде поетът и журналист д-р Марин Бодаков.

„Бедността не е само липса на пари. С нея са свързани много по-лоши неща. Срам, че нямам това, което имат другите. Чувство на малоценност, когато се сравнявам с връстниците си. Както и когато техните родители им купуват скъпи подаръци, с които те се хвалят пред целия клас. Сигурно чувстваш колко е трудно. Още повече, че бедността никога не е по вина на децата. Възрастните са тези, които отговарят за съдбата им.” пише Хенрика Кшивонос-Стрихарска в книгата, която излиза на български с подкрепата на Полския институт в София.

Хенрика Кшивонос е една от най-активните участнички в стачката в Гданската корабостроителница. С нейната постъпка (спира трамвая в израз на солидарност със стачкуващите корабостроители) започва вълната от стачки в тоталитарна Полша, довела до подписването на августовските споразумения и легализирането на „Солидарност“.  В свободна Полша не участва в политическия живот. Заедно с мъжа си отглежда 12 деца, първоначално като приемно семейство, а от 1994 г. ръководи малък семеен дом.

Отличена е с много награди в т.ч. с Командорски кръст на Ордена „Възродена Полша“; а за многогодишна и безкомпромисна борба за правда, въпреки всички трудности, за любовта й към беззащитните деца е удостоена с Ордена Ecce Homo; по предложение на децата международната комисия я удостоява с Ордена на усмивката. Независимо че е пенсионер, продължава да работи за доброто на местната общност и децата. Съветник на омбудсмана за правата на детето.

Ханна Гил-Пьонтек е обществен и политически деец, публицист и график по образовние. Работи в Община Лодз и се занимава с обществения аспект на ревитализацията.