„Чети с мен“ се завръща за втори път тази събота с още повече книжни събития

В края на септември 2014 г. цялата страна бе завладяна от четящите хора, станали част от кампанията „Чети с мен“. Награда „Бисерче вълшебно“ също бе част от инициативата и дори отвори свой кът, в който писатели, илюстратори и посланици на четенето споделиха откъси от модерни детски произведения с присъстващите.

Второто издание на инициативата на Президента Росен Плевнелиев наближава стремглаво и началото му ще бъде поставено точно в 10:00 часа на 6 юни 2015 г. Както се очертава, кампанията обещава да бъде още по-мащабна и наситена с книжни събития. Ето какво да очаквате в София:

  • Второто издание ще започне точно в 10 часа в Градската градина (при Народен театър „Иван Вазов“ при хубаво време или в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, ако вали). На сцената известни личности ще четат откъси от любимите си произведения.
  • В 12 часа Гери Турийска ще представи част от историите от „Пощенска кутия за приказки„;
  • В 14 часа всички фенове на книгите и игрите ще могат да се включат в специален книжен косплей (от costume и play), организиран от сайтовете Аз чета, Детски книги, Цитаделата и Книголандия.

Извън територията на сцената ще се случат не по-маловажни събития, подходящи както за малчуганите, така и за търсачите на силни литературни усещания.

От 10 до 12.30 часа малките любители на книгите ще могат да станат част от:

  • ателие за рисунки „Бисерче вълшебно“, част от Drawing Day България 2015: всички малки художници ще могат да нарисуват своя любим литературен герой, който ще стане част от най-голямата колекция рисунки, сътворени в един ден от децата в цяла България. Докато малките рисуват, пораснали читатели ще им четат откъси от детски книги.
  • „Парад на героите“, организиран от „Детски книги“ и „Аз чета“: всеки запален читател, който реши да дойде маскиран като своя любим литературен герой, може да стане част от конкурса за най-оригинален костюм и да си спечели книжна награда.
  • „Нарисувай си приказка“ в кътчето на ателие „Прегърни ме”*: едно от любимите занимания на малките художници от ателие „Прегърни ме“ е четене и илюстрация на текст с интригуващото име „Нарисувай си приказка“. В началото актьор ще чете на децата приказка, а след това с помощта на художниците, присъстващи на събитието, бъдещите писатели ще направят илюстрация на герой или случка, която ги е развълнувала. Всеки автор ще си тръгне със своята собствена приказка под мишница, върху която е поставил и първия си автограф.
  • кът на жирафчето Живко, което не се побираше в книга: в това интересно кътче екипът на Център за приобщаващо образование ще разкаже на малките и големи посетители вълнуващата история на жирафчето Живко, ще покаже на присъстващите интересни техники за справяне с танцуващи букви и много други любопитни неща.
  • Lies mit mir! Активности за деца, организирани от Goethe Institut София, по време на които малките гости на „Чети с мен“ ще могат да се включат в четене на български и на немски език, да споделят всичко за книжните си вълнения и какво ли още не!

Всяко дете може да се включи съвсем свободно във всички занимания, стига да носи своя пропуск в ръка – любимата си книга 🙂

Точно в 12:30 часа ще започне и приключението за търсачите на силни литературни усещания – „Чети с мен в литературна София“, организирано от сайта „Аз чета“ и от фондация „Детски книги“. Играта ще продължи точно 180 минути и ще се разгърне из централните градски улици. Какви предизвикателства ви очакват и как да се запишете за участие, ще научите тук. Играта е подходяща за възрастни и деца над 10 години (с придружител) и обещава, че след края ѝ няма как да сте на „вие“ с литературна София 🙂 Побързайте, местата за участие са ограничени!

Онези, които не успеят да се включат в градското предизвикателство, имат възможност да участват в някоя от следните инициативи, които ще се случат от 13 часа нататък на сцената на „Чети с мен“:

  • викторина с въпроси, посветени на авторите от „Чети с мен в литературна София“: въпросите ще са със състезателен характер и на тях ще могат да отговарят сформираните на място отбори от желаещи. Най-активният отбор ще си тръгне с книжни награди.
  • „Азбучна игра“: Нали знаете как се играе на „Градове и държави“? (Казваш „А“ и после изреждаш азбуката, докато партньорът ти каже СТОП!). Е, в азбучната игра ще играем по същия начин, но с имена на герои, произведения и автори 🙂 Всички желаещи ще могат да се включат 🙂

Книжният ден ще бъде запомнен и с книжния косплей, организиран от сайтовете „Аз чета“, „Детски книги“, „Цитаделата“ и „Книголандия“. В това предизвикателство ценителите на добрите четива ще могат да се развихрят на сцената и да покажат как изглеждат техните любими книжни персонажи. Всички, впечатлени от Хари Потър, Пърси Джаксън и боговете на Олимп, „Игрите на глада“, „Подземните хроники“, “Властелинът на пръстените” или която и да е друга книжна вселена, могат да покажат и да разкажат кое превръща техния любим персонаж в най-страхотния литературен герой. Магьосници, вещици, рицари, манга герои, чудовища и всички други книжни създания са добре дошли, стига да носят книгите си подръка.

Главен ръководител на косплея ще бъде Александър Драганов от сайт „Цитаделата“, а с членовете на журито ще се срещнете на място. Точно така, ще има и жури, което ще оценява костюмите на играчите, представянето на техния герой и артистичността им. Участниците от всеки отбор, събрали най-много точки, ще получат и книжни награди. Предварителното записване и оформянето на книжните отбори започва от 13.30 часа, а самият косплей – в 14 часа.

Краят на инициативата ще бъде отбелязан с награждаване на отбора, спечелил най-много точки в играта „Чети с мен в литературна София“ на сцената на „Чети с мен“.

Е, струва ли си да изпускате най-мащабното книжно събитие на годината? Елате в събота, 6 юни 2015 г., в Градската градина (при хубаво време) (или в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, ако вали) и не забравяйте: пропускът е книгата, която ще донесете, за да почетем заедно!

„Чети с мен“ е кампания на президента Росен Плевнелиев, която цели да покаже, че четенето е модерно и забавно. В рамките на провеждащата се за втора поредна година инициатива всеки, който иска да сподели страстта си към книгите с останалите, е добре дошъл да го направи.

Част от събитията в рамките на инициативата се организират от фондация „Детски книги“, администратор на наградата „Бисерче вълшебно“.

* Ателие „Прегърни ме” се появява, за да даде шанс на изоставените деца и да им покаже живота, който им е отказан. Ателието е уютно и красиво място, което те посещават с радост. Там са техните приятели – художници, артисти, писатели и журналисти, с които заедно рисуват, четат книги, илюстрират приказки, играят театър, гледат филми и разговарят, майсторят парцалени кукли и копринени ангели. В ателие „Прегърни ме“ децата се учат да общуват. Учат се да вярват. Учат се да могат. Учат се да имат бъдеще.