„Малка сладка“ готварска книжка за вкусни спомени

Имам най-страхотната работа на света – чета детски книги по цял ден! Още по-хубавото е, че понякога успявам да надзърна преди всички читатели между кориците на новите книжни любимци на малки и големи 🙂 Така се случи и с книгата „Малка сладка“ (изд. „Рибка“), която ще се появи на бял свят след броени дни…

Спомням си, че като малка събирах пари няколко месеца, за да си купя готварската книга на Доналд Дък. Нашите смятаха, че книга с рецепти за деца ще бъде нещо доста безполезно, но интересът ми не признаваше такива доводи. Истината е, че рецептите не бяха никак приложими към гладните години в началото на прехода, а и бяха доста сложни за деца. Затова ми беше особено любопитно дали готварската книжка на изд. „Рибка“ ще е интересен и полезен подарък за днешните малки помощници в кухнята.

След 85 страници, пълни с толкова вкусотии, мога да заявя с ръка на сърцето, че „Малка сладка“ ще бъде най-употребяваната готварска книга вкъщи занапред! Изключителното хрумване на Кристина Тужарова да подбере рецепти за мъфини, сладолед, курабийки, близалки, кифлички и какво ли още не, които всяко дете да може да изпълни само, е брилянтна! Рецептите са изключително лесни, а продуктите се срещат дори в най-малките квартални магазинчета. Илюстрациите са толкова… ароматни, че ти се иска да станеш и веднага да си приготвиш всичко. Веднага. В огромни количества!

„Малка сладка“ съдържа 39 рецепти, оформени в отделни тематични раздели. Преди всяка рецепта са представени необходимите пособия за приготовлението, броят на получените порции и времето за изпълнение. Рецептите имат и ниво на сложност, отбелязано със звездички. Изключително полезно ми се стори, че сложни понятия като мерките са обяснени по достъпен за децата начин, а малките хитринки, известни на най-добрите домакини, ще превърнат малчуганите в истински виртуози в кухнята.

Мога да ви разказвам още дълго за „Малка сладка“, защото е наистина впечатляваща готварска книга. Думите обаче нямат никаква сила пред аромата на прясно изпечени сладкиши от здравословни продукти, поднесени с много любов от децата 🙂

Премиерата на книгата е тази неделя, 7 юни 2015 г., в магазин ИКЕА в София. Не пропускайте да станете част от готварската магия на Кристина Тужарова и изд. „Рибка“, а междувременно вижте и готварското предизвикателство, което се развихри във Фейсбук.

Автор: Вал Стоева