Бедността. Пътеводител за деца

Всеки има нужда от пътеводител, когато попадне в непознати светове.

Неграмотност, наркотици и алкохол, побойници или хора с големи къщи, много пари и добра работа, притежаващи абсолютно всичко, което пожелаят – това е само малка част от картинката на неравенството, в което всички ние съществуваме ден след ден. Но как да го обясниш на децата, които трябва да се оправят в дебрите на съвременния живот?

На помощ на всеки родител и на всяко дете ще се притече „Бедността. Пътеводител за деца“ (изд. „Точица“ и Полски културен институт). Написана от Хенрика Кшивонос и Ханна Гил-Пьонтек, книгата разказва за положението на Яна, която си мечтае да бъде богаташката Вивияна, и за нейното семейство. Майката на Яна работи много, но винаги е притеснена как ще свържат двата края. PSP-конзолите и дори черните клинове за физическо са почти непостижими за Яна и брат й, а майката на приятелката й трябва да си потърси работа в чужбина, за да издържа семейството си.

През размишленията на малкото момиче за нещата от живота, авторите представят бедността с всичките й неприятни черти. А те никак не са малко, но често остават незабелязани, защото „да си беден много боли и често се пази в тайна“. По напълно достъпен начин децата ще научат какви чувства изпитват социално слабите, особено когато са обвинявани в мързел и нежелание да се развиват. Истината е, че неравенството в обществото винаги ще съществува, но ако имаш поглед върху нещата и от друга гледна точка, много по-лесно е да решиш как ТИ можеш да промениш статуквото. 

Освен размислите на героинята Яна по темата, читателите ще научат интересни статистически данни, поднесени по симпатичен начин: с помощта на рисунки те ще разберат колко от хората, които срещат на улицата всеки ден, са бедни. Ще видят колко е голяма разликата в доходите между различните социални групи и ще научат нещо много интересно – че ако майките и бабите получаваха пари за домакинската работа, те биха били много богати.

Понятия като „анклави на бедност“ и „наследяване на бедността“ също са обяснени по достъпен начин, а твърдението, че децата никога не са виновни за бедността, може да подейства изключително успокояващо на малчуганите, принудени да живеят в подобна среда. В края на книжката ще откриете интересните историйки на Хенрика Кшивонос, която разказва случки от собственото си бедно детство. Без да размахва пръст и да поучава, споделяйки своя опит с децата, тя им показва на какво я е научила бедността и дава много поводи за размисъл и разговори между деца и родители.

Чудесното оформление на книгата, запазена марка на изд. „Точица“, е дело на Кирил Златков. Той е отговорен както за страхотния шрифт, така и за типографската адаптация на изданието. Преводът от полски език е дело на Павлина Сивова. Авторките Хенрика Кшивонос и Ханна Гил-Пьонтек пък са обществени дейци в Полша и определено имат какво да споделят с малките читатели чрез книгата.

Автор: Вал Стоева