Познай героя: ден 3 – малката Мю

 

 

Малката Мю живее с мумините в муминската къща, въпреки че няма роднинска връзка с тях. Тя е смела и безстрашна и няма търпение да участва в техните приключения. Понякога изглежда, сякаш обича малките катастрофи.

Тя е избухлива и раздразнителна, но също щастлива и любезна. Понякога я дразнят дребни неща, но никога не прави нещо напук. Друг път, когато останалите станат прекалено сантиментални, тя бързо ги връща на земята с някоя остра забележка.

Малката Мю винаги иска сама да решава. Хаосът и бъркотията изобщо не я притесняват. Напротив, тя смята, че така животът е много по-вълнуващ.

Тъй като е много дребна, лесно може да се скрие в каната за мляко или в кухненското чекмедже при черпаците и бъркалките. Понякога отива да спи в джоба на Снусмумрик.

Малката Мю обича да научава тайните на другите, но никога не ги споделя. Въпреки необузданите си и безразсъдни действия, тя е честна и на нея може да се разчита. Чувства се на място във всяка ситуация – подготвена е за всичко.

Родена е в деня на лятното слънцестоене. Муминското семейство я приема в дома си, когато е още съвсем малка. Голямата Мюмла е нейна майка, а Снусмумрик – полубрат.

Малката Мю носи своята медно-червена коса събрана на върха на главата си, на кок с формата на луковица. Обикновено е облечена в червена рокля. За пръв път се споменава в „Мемоарите на Татко Мумин”.

Научи повече и за Муминтрол и мама Муминка – главни герои в книгите на Туве Янсон.