„Подарък от Боб“ – да даряваш дори, когато нямаш

podarak-ot-bob-james-bowenБи трябвало за всички Коледа да е един светъл празник, изпълнен с обич и хармония, време за семейството и любимите хора. Но когато всеки ден се бориш за физическото си оцеляване, а семейството ти е разделено и е далеч от теб, той се превръща в поредното изпитание, което засилва чувството за самота и обреченост.

За  Джеймс Боуен Коледа винаги е била едно самотно преживяване. Баща му и майка му живеят разделени и като дете непрекъснато се мести от град на град. С годините поведението му става все по-проблемно. Той се завърта в ада на наркотиците. През 2007г. прибира ранения котарак Боб и това променя коренно живота му. След успеха на двете книги, в които Джеймс разказва за любовта и привързаността между него и необикновения котарак, и трудния път на физическото и духовно оцеляване, на него не му се налага вече да се тревожи за утрешния ден, а прекарва времето си в писане и срещи със своите читатели, и развива благотворителна дейност.

Първите години с Боб, обаче, са трудни. Джеймс си припомня Коледата през 2010г., когато лютата зима и влошеното му здравословно състояние ги оставят почти без никакви средства. С наближаването на празника сякаш всички беди се скупчват една върху друга – храната им е на привършване, токът и газта са спрени, за подаръци и лакомства и дума не може да става.

Джеймс решава да не се предава на отчаянието и да се опита да обърне нещата към по-добро. С изтощителен труд по улиците, независимо от лошото време, късметът най-сетне им се усмихва и те припечелват малко пари. През тази трудна седмица той преосмисля отново пътя, който е изминал до тук, и осъзнава, че въпреки трудностите, има много причини да бъде благодарен на съдбата и новите си приятели. Джеймс решава, че вместо да се оплаква от живота и да очаква помощ от другите, може да им засвидетелства своята благодарност и да прояви щедрост с внимание и жестове.

„Подарък от Боб“ (изд. Книгопис) е вълнуваща история за малките неща с огромна стойност. Не  е необходимо да си материално обезпечен, за да изживееш радостта да даряваш, дори когато можеш да си позволиш само парче бетон, плик с обещания и и няколко думи върху саморъчно направена картичка. За да бъде Коледата прекрасна, е достатъчно да имаш някого, когото да обичаш. И надеждата, че можеш да направиш живота си по-добър.

Прочетете и ревюто на Лора Филипова за детската книжка „Преди Боб да срещне Джеймс“.

Автор: Милена Златарова