Пет причини защо приказките са полезни за децата

„Ако искате детето ви да бъде интелигентно, четете му приказки. Ако искате детето ви да е още по-интелигентно, четете му повече приказки!“

Алберт Айнщайн

Приказките са част от детството на всеки. Едни от първите детски спомени, които повечето от нас имат е как мама (или баба) чете приказки за лека нощ. Повечето педагози са съгласни, че приказките са един от начините да запознаем детето с околния свят, какви хора има в него, първите срещи на доброто и злото. Приказките са и първия досег до книги, който предоставяме на детето и е възможно и да са предпоставка за това то да се превърне в библиофил. Ето още пет причини защо приказките са полезни за децата, обобщени в блога на Scottish Book Trust:

1. Подсилват детското въображение и обогатяват общата култура

Детското въображение е могъщо и уникално нещо. Децата го ползват не само да измислят истории и игри. То е ключов фактор за развиването на креативното мислене и може да определи типа образование, кариера и живот, който ще имат. С въображението идва и общата култура: приказките често описват различни култури и разнообразни начини за действие. Учат децата на културните различия в света, който е около тях и ги даряват с любопитството да учат нови неща и да откриват нови светове.

2. Приказките учат на разликата между добро и зло

Заедно с магическите създания и стъклени пантофки, в основата на приказките е поуката. В самата същност на приказката е тя да има силен морален урок, борба между доброто и злото, любовта и загубата и тези уроци попиват в децата. Приказките учат децата, че доброто винаги побеждава. Въпреки че това понякога се разминава с реалността, този урок е простичък и изключително важен. Бъди героя, не злодея. Научи се да се надяваш на по-добро.

Все пак не забравяйте, че приказките са източник на информация за отношенията между хората и децата трябва да знаят, че никой не е напълно лош или напълно добър и че всеки е извървял своя път, който го е оформил да стане това, което е.

3. Приказките помагат за умението да мислим критично

Споменавайки това, трябва да отбележим и критичното мислене. А приказките учат на това. Децата виждат последствията от действията на героите и се учат, че от техните решения зависи как ще се развият нещата за тях и какъв ефект ще имат. Не всички герои могат да са добри модели за подражание. Дори добрите герои могат да се направят на многострадална Геновева, а принцовете могат да са доста безразсъдни. Все пак историите учат, че каквито и лоши неща да ти се случват, винаги имаш избор и трябва да вземеш решение. Ако вземеш правилното, всичко може да приключи добре.

4. Приказките помагат на децата да се справят с емоциите си

Приказките не запознават децата само с обществото и моралните решения, те ги учат и как да се справят с вътрешните конфликти. Детския психолог Бруно Бетелхайм, който е проучвал значението на приказките в детството, вярва, че приказките могат да помогнат на децата да се справят с притеснения, тревожност, особено във възраст, в която не могат да си обяснят тези чувства. Често децата се припознават с главния герой и „побеждават“ злото в историята. Читателите могат да правят връзки с историите и да открият героя от приказките в себе си.

5. Забавлението!

Едно от основните качества на приказките е, че сякаш те пренасят в друг свят, където летят дракони и се бият принцове. Спомените как сме получили желана книга за Коледа или друг празник (а може и без повод) носят топлина и усмивки, без значение колко време е минало. Често историите са повлиявали на сюжетните линии в игрите с приятели или в детската градина. И общото между всички тези неща е забавлението!

Приказките имат изключително влияние върху ежедневието на децата. Те подхранват въображението, вдъхновяват, учат и ги подтикват да бъдат любопитни и жадни за знания. А моментите, в които четете приказки заедно, безспорно са едни от най-хубавите моменти, които ще имате с децата си. Никой час няма да е отишъл напразно. Четете приказки заедно с децата си, вдъхновявайте се и се забавлявайте, гмуркайки се заедно в невероятните разнообразни приказни светове.

Превод и адаптация: Диана Василева – Дици