Сливенската библиотека обяви литературен конкурс и пленер за деца

Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен обяви литературен конкурс, национален пленер и конкурс за изработване на театрални кукли, съобщава БТА. Конкурсите са в рамките на XVIII Национален фестивал на детската книга, който ще се състои в града от 9 до 11 май 2016 г.

Тазгодишният Национален литературен конкурс е на тема „Тайната на един продавач на мечти“. В него могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, като всеки има право да представи до две литературни творби /разказ, приказка, стихотворение/, специално създадени за конкурса. Крайният срок за изпращането им е 21 март 2016 г.

Националният пленер за детска рисунка ще бъде на тема „Приключение в огледалния свят“. Той ще се състои на 10 май от 10.00 до 14.00 часа и в него могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 15 години. Организаторите предоставят на участниците рисувателен лист с размер 35/50 см. Останалите материали за работа се осигуряват от децата. С творбите от пленера ще бъде уредена изложба. За участниците от училища, школи и клубове по изобразително изкуство организаторите поемат разходите за една нощувка. Крайният срок за изпращане на заявките е 31 март 2016 година.

За пета поредна година е обявен и Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. В него могат да участват деца от 7 до 16 години с до две кукли с височина по-голяма от 30 см. Куклите ще бъдат включени в експозицията на Музея на театралната кукла на любимите литературни герои в РБ „Сава Доброплодни“.

Произведенията трябва да се изпращат на адрес:

8800 гр. Сливен

ул. „Никола Карев“ 1

или на e-mail: reglibsliven@iradeum.com

Резултатите от конкурсите ще бъдат обявени в дните на фестивала, който се организира от РБ „Сава Доброплодни“ в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга“, най-големите детски издателства.