Падингтън се развихря по Коледа

Един от най-симпатичните литературни герои по мое мнение е мечето Падингтън. Рошав и мъничък, пристигнал от Тъмно Перу, той е способен да спечели сърцето на всяко дете, а и на всеки възрастен. И ако Мечо Пух ви е направил добро впечатление, Падингтън ще ви разтърси и вдъхнови да погледнете на живота в нова светлина.

Падингтън попада в Лондон от Тъмно Перу и е осиновен от семейство Браун. Така малкото мече с омачкана шапка се настанява на улица „Уиндзор Гардънс“ 32 и животът на английското семейство се променя до неузнаваемост. Щом Падингтън е намесен, няма как нещо да не се обърка, но дори икономката госпожа Бърд ще признае, че в крайна сметка добрите намерения на мечето често дават неочаквано добри резултати.

„- Бих искала някой да ми обясни как винаги излиза сух от водата – усмихна се тя.

– Трябва да сме мечки, за да отговорим на този въпрос – мъдро отбеляза госпожа Бърд. – А ако бяхме мечки, въпросът нямаше да ни занимава! Мечките се вълнуват от много по-важни неща.“

В книгата „Падингтън се развихря“ (изд. „Агата-А“) героят на Майкъл Бонд, верен на своя неподражаем стил, се прехвърля от занимание на занимание. Градинар, озвучител или телевизионна звезда – малкият мечок непременно ще успее да изправи на нокти възрастните около себе си, връщайки искрицата живот в скучното им ежедневие.

Забавните моменти в книгата сякаш са много повече от обикновено, а искреният смях, който ще ви обземе при четенето, е напълно нормален. И няма как да е иначе, ако хвърлите един поглед към омазаното с мармалад мече, което вика полицията, за да залови крадец на… антени или пък търси господин Шуберт, за да му потърси сметка за недовършената симфония.

Освен градинарските и готварски изпълнения на Падингтън, в книгата са включени и две коледни истории, напълно подходящи за Коледната седмица в Detskiknigi.com. От едната ще научите как се пазаруват подаръци (доста практичен съвет в предпразничната суматоха!), а в другата ще станете свидетели на истинско коледно представление, в което крепостното мече Падингтън ще изиграе главната роля, макар и не по сценарий.

„- За половин час дори Падингтън не може да се развихри! – каза госпожа Браун, която беше заклет оптимист. 

Забавлението е 100% гарантирано, а моментната прилика между Падингтън и Пипи Дългото чорапче със сигурност ще ви разчувства и същевременно ще ви предизвика да се замислите, преди да предлагате на децата ухаещи на прах за пране дрехи без петна.

„- Как така да ме отървете от петната? – не вярваше на ушите си Падингтън…- Някои са ми по наследство!“

Поредицата за мечето Падингтън, герой на Майкъл Бонд, е едно от най-любимите ми четива. Толкова харесвам образа на рошавия герой с омачканата шапка, че Мечо Пух определено ми бледнее (Да, знам, че го харесвате. Просто все още не сте срещнали Падингтън!).

Падингтън прилича на всяко малко дете, което опознава света. Опитът, който трупа, ще помогне на малките читатели да задоволят собственото си любопитство, докато се смеят през сълзи. Посланията, закодирани в текста от Майкъл Бонд, ще допаднат на възрастните и ще ги накарат да погледнат през очите на малкия човек към нещата от живота.

Интересна е и историята на създаването на литературния герой, който е на повече от 50 години: Майкъл Бонд е споходен от идеята да напише детска книжка една зима на Бъдни вечер, докато търси подслон от снега в прочутия лондонски магазин „Селфридж“. Там попада на забравена играчка на щанда – малко мече. От него се ражда „Мечето Падингтън“, чието първо издание излиза през 1958 г. и оттогава Падингтън е изпълнил страниците на 14 повести, различни книжки с картинки и много други текстове.

Падингтън вече е и филмов герой – можете да се насладите заедно с детето си на филма, но обезателно се запасете с книжките от поредицата и се развихрете заедно с мечето от Тъмно Перу. Още истории с главен герой Падингтън – „Мечето Падингтън”, „Падингтън идва на помощ”, „Отново за Падингтън”„Падингтън в чужбина”„Падингтън художник“ и „Падингтън в зоопарка“.

Автор: Вал Стоева