Пътуващо сандъче №16 гостува на децата в гр. Завет

Лятото е в разгара си, но въпреки омаломощаващо високите температури пътуващите сандъчета на Българската библиотечно-информационна асоциация и фондация „Детски книги” продължават да обикалят библиотеките в страната и да запознават децата с новите детски заглавия. Ето какво ни разказа библиотекарката Дияна Йорданова за гостуването на пътуващо сандъче №16 в библиотеката в град Завет.

„Здравейте, приятели на книгата! При нас в град Завет, обл. Разград, бяха книгите от сандъче №16. Искаме да Ви изкажем благодарността си за шанса, който дадохте на нашите читатели. Книгите бяха 10 дни в детската градина на града където ги разгледаха децата от втора и трета група. Един ден ние четохме стихчета от книгата на Красимир Машев „Безкрило хвърчило”, които много се харесаха на децата. Чрез „Алфи и морското царство“ пък се потопиха в живота на морето. Имаше много въпроси, предизвикани от новите за тях текстове. В библиотеката бяха раздавани останалите книги на по-големи деца, а за наша изненада и родителите проявиха интерес и четоха книгите „Железният изпит”, „Последната игра” и „Облакът на смъртта”.”

Идеята на проекта “Пътуващите сандъчета”  е модерни детски книги да пътуват из библиотеките в страната, да бъдат на разположение на читателите за определен период от време, а след това да продължават към следващото населено място, дало своята заявка за получаване на пътуващо сандъче.

Дарителската акция за набиране на книги бе организирана от фондация “Детски книги”, сайт “Аз чета”, Асоциация “Българска книга” и буккросинг общността в България. Към акцията се присъедини ИКЕА, дарявайки книгите, набрани от дарителска акция по време на Софийския международен литературен фестивал.