Магистериум: Железният изпит

Фентъзи поредиците са една от големите ми слабости. Обичам да се потапям в светове на велики магьосници, зли врагове и да тръпна дали светът ще бъде унищожен от поредната заплаха. Във всяка нова поредица, която попадне в ръцете ми, обикновено откривам един и същ гръбнак на сюжета, но изпълването му със съдържание определя дали ще бъда привлечена или отблъсната завинаги.

Новата поредица на Холи Блек и Касандра Клеър „Магистериум“ (изд. „Егмонт“) не прави изключение от общото правило на фентъзи – книгите. В „Железният изпит“ ще откриете и училище за магьосници, и неориентирани млади ученици, и зли врагове, готови на всичко да съсипят света. За разлика от другите подобни книги, които съм чела обаче, тук главният герой изобщо не тръпне да се превърне във велик магьосник – Калъм Хънт просто няма избор!

Животът на момчето започва трагично – в Студеното клане майка му е убита, а Кал оцелява по чудо, макар и кракът му да е изкълчен по ужасен начин и нито една от операциите да не му помага. По-странно е посланието, оставено от майката – издраскан в леда надпис, гласящ „Убий детето“. Съсипан от загубата, бащата Алистър Хънт отглежда момчето със сиви очи в малко градче и го възпитава, че няма нищо по-лошо на света от магьосниците. И всячески се опитва да обясни на Калъм как да се провали на изпита за маг.

Нещата с провала на изпита никак не изглеждат сложни: задачите са толкова абсурдни и непосилни за момчето, че то успява да оплиска с мастило едната зала, да вдлъбне лист в чина и дори да запали спортния салон. Странно или не, най-добрият от майсторите – магове Руфъс избира тъкмо Калъм заедно с Аарън и Тамара за свои ученици в Магистериума. Бащата на Кал е потресен; той дори изпраща писмо до бившия си учител Руфъс да запечата магията на момчето, но писмото никога не достига истински си адресат.

Потиснат от идеята да учи в подземните пещери, където може да умре всеки миг, Калъм постепенно разбира, че баща му е скрил от него истината за великите магьоснически войни, за магията, за Обсебените от Хаоса и за смъртта на майка му. И колкото и да му се иска да открие истина в думите на баща си, Калъм започва да харесва новия си живот, новите си приятели и уменията, които постепенно придобива.

За съжаление нищо не може да бъде идеално завинаги. В една спасителна мисия приятелят му Аарън показва способности на Макар – маг, владеещ Хаоса – и е единственият, който може да победи Константин Мадън, Врагът на Смъртта. Ако бъде обучен добре. Ако си намери противотежест. Животът на Аарън обаче виси на метална верига, когато бива пленен от Обсебените. Благодарение на малкото обсебено вълче, което Калъм спасява, той и Тамара откриват Макара и трябва да го спасят.

Дали истинската причина за отвличането ще се хареса на Кал и дали няма да открие истина за себе си, която ще постави на карта целия му живот и бъдеще? Блек и Клеър са се постарали да наситят сюжета с въпроси, които неусетно изникват в съзнанието на читателя и го карат да тръпне какво ще се случи в продължението на „Железният изпит“.

В поредицата „Магистериум“ двете авторки правят завръзката на сюжетната нишка по много интересен начин и внушават, че всеки носи в себе си огромен потенциал. Дали обаче той ще бъде развит в правилната посока е онова, което си струва да се проследи. Главният герой не започва участието си в книгата със свръхспособности. По-скоро той постепенно открива как да контролира силата на волята си и да гради – магически умения, приятелства, постоянство. Поредицата е подходяща и за по-младите читатели от 8 години нагоре, които със сигурност ще бъдат запленени от неочаквания обрат в края на първата книга „Железният изпит“.