Алфи и Морското царство

Децата често се сблъскват с неща, които са забавни според възрастните, а те невинаги са такива. Да отидеш на парти, където не познаваш почти никого. Да се изправиш на сцената пред всички родители на съучениците ти, за да издекламираш стихче. Да се явиш на състезание, дори и когато е ясно, че нямаш никакъв шанс за победа…

Такъв е и случаят с малкия Алфи („Алфи и Морското царство“, изд. „Милениум“), който е от породата на срамежливците и никак, ама никак не се чувства добре, щом стане въпрос за състезания, публични изяви и партита. Чувството, което обзема малкото момче, съсипва настроението му, защото той просто не е достатъчно смел! И тъкмо това е напът да провали участието на Алфи в училищната пиеса.

Притеснението, страхът и срамежливостта са нормални човешки качества, които трябва да бъдат осъзнати, приети и преборени от самия чавек. Постепенно. Докато търси начин да се отърве от ужасната топка страх, загнездена в корема му, Алфи посещава с майка си градския аквариум. Вижда морска звезда, която никак не прилича на него. Среща и рибка клоун, която понякога просто предпочита да изчезне – нещо толкова добре познато на малкия герой!

Книжката „Алфи и Морското царство“ на Давина Бел е безкрайно необходимо четиво не само за по-притеснителните деца, но и за родителите. Авторката умело представя пред читателите как се чувстват децата понякога, когато възрастните им натрапват своите разбирания за добре прекарано време. Нека бъдем честни – не всички деца са способни да завързват контакти, да общуват безпроблемно и да са център на внимание. Но това в никакъв случай не трябва да се превръща в проблем, натякван от притеснените родители. В тази връзка реакцията на майката на Алфи ми харесва много, защото въплъщава в себе си всичко онова, което трябва да бъде родителството: любов, подкрепа и прегръдка след тежкия ден.

Пълноцветните илюстрации на Алисън Колпойс разказват със свои думи премеждията на малкия Алфи и провокират децата да се гмуркат в историята отново и отново, докато осъзнаят, че за да си добър или обичан не е необходимо да си идеален!

Книгата е номинирана в награда „Бисерче вълшебно“ 2015!

Автор: Вал Стоева