Кристина Улсон: тайното оръжие за борба с нечетенето

Кристина Улсон е родена през 1979 г. в Швеция. Макар и много млада, тя има зад гърба си сериозни писателски постижения в областта на криминалните произведения, а преди 2 години българските читатели се срещнаха с нея и в образа ѝ на автор на юношески книги. „Стъклените деца“ и нейното продължение „Сребърното момче“ (изд. „Ергон“) грабнаха вниманието ни и затова с удоволствие ви припомняме колоритния образ на нейния творец.

Кристина Мария Улсон е родена на 2 март 1979 г. в Кришанстад – малко шведско градче, в което се разива и част от действието в книгата „Стъклените деца“. След завършването на гимназия, тя се премества в Стокхолм, където изучава политически науки и публична администрация. Професионалният път на авторката преминава през Шведските служби за сигурност, шведското Министерство на външните работи и Шведския колеж за национална отбрана, където Улсон работи като младши експерт за конфликта в Средния Изток и за външната политика на Европейския Съюз.

През 2009 г. авторката дебютира на писателската сцена с криминалния роман „Пепеляшките“ (изд. „Ентусиаст“), първа книга от поредицата за цивилния следовател Фредрика Бергман. Следващите две произведения на Улсон – The Daisy и Guardian Angels – са в списъците с финалисти за наградата на Шведската академия за криминална литература в категорията за най-добър криминален роман съответно за 2010 и 2011 г. През 2011 г. Кристина Улсон постъпва на работа в ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) като експерт в борбата с тероризма.

Към детско-юношеската литература Кристина се насочва през 2013 г., публикувайки „Стъклените деца“ (изд. „Ергон“). Книгата е първа част от трилогия за трите 12-годишни деца Били, Аладин и Симона и още с появата си е приета много възторжено от младите читатели. Книгата е заемана от обществените библиотеки в Швеция 40 000 пъти за по-малко от година и печели наградата на Шведското радио за най-добър роман за 2013 г. – награда, присъждана след гласуване на детско жури (като награда „Бисерче вълшебно“). Другите книги от трилогията са „Сребърното момче“ и „Каменният ангел“, които се надяваме да видим скоро и на български език.

„Приемам го като огромна чест да пиша за трудно податливата на флирт аудитория.“

А ето и интересни факти за Кристина Улсон, подбрани от интервюто ѝ пред Fokus:

  • Още като малка Кристина е впечатлена от американската политика и си мечтае да работи като доброволец в американска предизборна кампания.
  • През 2012 г. се разболява сериозно, прекарва 3 седмици в болница и това забавя писателската работа по четвъртия ѝ роман Paradise victims.
  • Правата за дебютния ѝ роман „Пепеляшките“ са продадени в над 20 страни, сред които е и България (изд. „Ентусиаст“).
  • От книгите си за възрастни най-много харесва Guardian Angels.
  • Много ѝ допада идеята да пише за деца и юноши. Споделя, че някои от най-страхотните читателски преживявания са я сполетели тъкмо в тази възраст.
  • Не е особено заинтересована да пише в тесни литературни жанрове. Целта ѝ по-скоро е да забавлява и да предлага моментно бягство от действителността, като приказки за възрастни.
  • Мечтае да стане писател още в основното училище, когато живее под мотото, че няма нищо невъзможно.
  • Сигурността и политиката са като кислород за нея и никога няма да напусне изцяло тази сфера. Просто вероятно ще разнообразява писането на книги с мисия в Афганистан например.
  • Има петима братя и сестри, които не могат да разберат желанието ѝ да живее в града, а не в предградията.

Стъклените деца“ и „Сребърното момче“ (изд. „Ергон“) излизат на български език с финансовата подкрепа на програма „Творческа Европа“ на ЕС. „Сребърното момче“ е част от кампанията „Клуб за книжни пътешествия“ на „Детски книги“ и изд. Егрон“.

Информацията подбра: Вал Стоева