Тайната на „Сребърното момче“

Ако сте чели някоя от книгите на Кристина Улсон, трябва да ви е ясно, че тя умее да заплита интересни загадки и да изпраща героите си по следите на тайнствените им извършители. Криминалните й романи за възрастни са великолепни. Точно толкова притегателна сила притежават и книгите й за деца. „Стъклените деца“ (изд. „Ергон“), публикувана на български език през 2015 г., поставя началото на поредицата с главни герои Аладин и Били. Нейното продължение, което може да се чете и като съвсем отделен роман, проследява историята на „Сребърното момче“.

Аладин е от турски произход, но живее в Швеция от съвсем малък, та смята за свое родно място градчето Охус. Родителите му държат ресторанта „Туркен и торнет“, разположен в старата водна кула в града. Най-добра приятелка на Аладин е Били, която се преселва неотдавна в малкото градче (повече за момичето ще научите в „Стъклените деца“). Двамата са неразделни в игрите в свободното време и споделят обща страст към разследване на интересни загадки.

Напоследък Аладин е силно разтревожен – родителите му си шушукат тайно, но момчето знае какво ги тревожи: бизнесът не върви и първо заминава къщата им, после е продадена и лодката, на която живеят през лятото. Настроенията към тях в малкото градче сякаш се променят с пристигането на бежански кораб, чиито обитатели очакват да получат убежище, докато шведите недоволстват срещу тихото им, но неизменно присъствие. За капак, от ресторанта започва да изчезва храна, а зад кражбите май стои тайнствено момче, което се навърта около кулата в старовремските си дрехи и не оставя никакви отпечатъци в снега.

Аладин трябва да разреши загадката на тайнствения младеж, да намери начин да повиши продажбите в ресторанта или поне да намери съкровище, за да не се налага семейството му да се завърне в родната Турция. Притесненията му се оказват здраво оплетени с поставената от учителката задача – да научи повече за място или личност в Охус. Инстинктивно Аладин се захваща за статия от вестника, която се оказва съдбовна:

„Тази година се навършва точно един век, откакто светкавица удари ковачницата на майстор Ларшон в Охус и среброто беше откраднато. И до ден днешен то не е откито. Остава загадка кой го е откраднал.“

Страстта на момчето към загадките и желанието да открие изчезналото сребро, за да помогне на семейството си, ще превърнат дните му в напрегнато състезание със страховете му, комбинирано с амбицията да разреши сложните проблеми. Негови верни помощници ще бъдат приятелките му Били и Симона, а резултатите ще са повече от неочаквани!

„Сега Орион бди над среброто.“

Кристина Улсон е истинска кралица на трилъра. Както при „Стъклените деца“, така и тук тя майсторски заплита няколко сюжетни нишки, които се оказват здраво свързани и разплитането им изисква съобразителност, ловък ум и наблюдателност. В премеждията на Аладин писателката умело вплита политически наболялата тема за бежанците и поставя читателя в позиция да разсъждава по подобни въпроси, без да му налага собственото си мнение. 

„Сребърното момче“ е увлекателно четиво за деца над 10 години. Преводът от шведски е дело на младия талантлив преводач Любомир Гиздов, а книгата е издадена на български език с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейския Съюз. Тя е част от кампания „Клуб за книжни пътешествия“ на Detskiknigi.com и изд. „Ергон“.

Автор: Вал Стоева