Джаклин Уилсън или да пишеш с усмивка за трудностите

Една от супер вдъхновяващите британски детски писателки е Джаклин Уилсън. Позната на българските си читатели с „Целувката“ и „Кейти“ (изд. „Ергон“), тя притежава отлично чувство за хумор и безспорно умение да печели вниманието на малките читатели. Нека сега научим повече за Джаклин, чиито книги са над 100, продадени са в повече от 30 милиона екземпляра и са преведени на 30 езика.

Джаклин Уилсън е родена в Бат на 17 декември 1945 година. Времената след Втората световна война са трудни и бедни, а родителите й не се разбират особено добре. По-голямата част от детството си прекарва в Кингстън-он-Темз (където все още живее), но по собствените й думи то не е било щастливо.

За детските си години Уилсън разказва с типичния си хумор и самоирония в излязлата през 2007 година автобиография Jacky Daydream, която е написана специално за детската аудитория. В нея, освен семейни случки и снимки, Джаклин вплита и препратки към собствените си книги. Така показва нагледно на читателите как преживяното й дава идеи за сюжетите.

Все пак признава, че предпочита да пише художествена литература, защото, макар и да предизвикаш сълзи в очите на читателите с неблагополучията на героите, после можеш да докараш нещата до щастлив завършек.

„Да пишеш автобиография е толкова различно. Трябва да се придържаш към фактите.” споделя тя в интервю за Guardian през 2007 година.

Желанието да стане писателка се появява, когато е на 6. Първият й опит да напише „роман“ датира от 9-годишната й възраст. В него се разказвало за бедно семейство с много проблеми. Още тогава предпочитала истории от суровата действителност. Напуска училище на 16 заради опърничавостта си и нежеланието да й нареждат какво да прави. На 17 години започва работа за издателство D.C. Thompson като сътрудник на тийн списанието Jackie, което всъщност е кръстено на нея. На 19 години се омъжва за Милар Уилсън. Превръща се в писател на пълен работен ден след раждането на дъщеря си Емма.

Издава около 40 детски книги, които имат умерен успех. Големият пробив идва с The Story of Tracy Beaker през 1991 година. Следват множество книги, голяма част от тях получили признанието на читатели и критици. Книжните награди на Джаклин Уилсън са близо 30 и е наистина трудно да бъдат изброени. Ето само някои от тях:

 • Наградата за детска книга Red HouseThe Suitcase Kid (1993), Double Act (1996), Best Friends (2005)
 • Наградата за детска книга Nestlé SmartiesDouble Act (1995)
 • Детска книга на годината – The Illustrated Mum (2000), Girls in Tears (2003)
 • Ежегодната награда на GuardianThe Illustrated Mum (1999)
 • Приза на читателите в наградите Blue PeterThe Story of Tracy Beaker (2002)

Книгите на Джаклин Уилсън засягат трудни теми като домашно насилие, разводи, смърт, депресии. В нейните творби възрастните са тези, които забъркват най-големите каши. При все това историите са написани с жизнерадостен, разговорен стил и неизменно са белязани от свежото чувство за хумор на писателката. Всичко това превръща Уилсън в една от най-обичаните британски авторки.

Близостта, която създава разказът от първо лице, както и ярките пастелни цветове на кориците на илюстратора Ник Шарат, са особено неустоими за момичетата на възраст 7-15 г. В резултат, до ден днешен Уилсън продължава да получава стотици писма от читатели всяка седмица, а раздаванията на автографи често траят по 5-6 часа. През 2004 г. тя се превръща в най-често заемания автор в британските библиотеки и държи тази позиция до 2008 г., когато бива изместена от Джеймс Патерсън.


Няколко от книгите й са екранизирани за телевизията (Girls in Love, The Story of Tracy Beaker, Double Act и The Illustrated Mum), а The Lottie Project е поставена на театрална сцена.

По последната поредица на Уилсън, която разказва за живота на изоставеното в сиропиталище викторианско момиче Хети Федър, е направен тв сериал по CBBC и пиеса, която се играе в Уест Енд.

Явно първата работа за списание Jackie е оставила дълбоки следи, защото авторката е ангажирана с издаването на специално списание за четящи децаThe Official Jacqueline Wilson Magazine.

През 2002 г. Джаклин Уилсън получава Ордена на Британската империя за приноса си за развитие на грамотността в училищата.

Тя е и офицалната британска номинация за наградата „Ханс Кристиан Андерсен” през 2014 г. Подобно на Джулия Доналдсън и Крис Ридъл, за които сме разказвали, Уилсън също е била Детски лауреат на Обединеното кралство (2005-2007). По време на мандата си съставя книгата Great Books to Read Aloud, с която насърчава семействата да четат заедно на глас.

„Мисля, че това е един от най-хубавите подаръци за децата. Четенето на глас е чудесен начин за създаване на близки взаимоотношения и едновременно с това навлизане във вълшебния свят на  въображението. Така е най-лесно да зарибиш детето си за книгите за цял живот.“ казва тя.

А ето и още няколко интересни неща за британската писателка, която „стъпва“ за втори път на българския пазар с „Кейти“ (изд. „Ергон“):

 • Любимите й предмети в училище са били английският език и изкуствата. Първо място сред най-омразните й предмети се пада на математиката.
 • През 70-те пише поредица от странни, мрачни криминални романи за възрастни, но голямата й страст са детските книги.
 • До ден днешен е запален читател и притежава библиотека с близо 15 000 тома. Голяма част от тях се помещават в специална пристройка в дъното на градината й.
 • Сред любимите й детски книги са Nancy and Plum от Бети Макдоналд, „Малката принцеса“ (Франсис Ходжсън Бърнет), „Малки жени“ (Луиза Мей Олкът), „Пет деца и То“ (Едит Несбит). От книгите за възрастни харесва „Стъкленият похлупак“ на Силвия Плат.
 • Почти винаги ходи облечена в черно и носи множество сребърни пръстени и гривни.
 • В кампанията на BBC The Big Read (Голямото четене) през 2003 г. 4 от книгите на Уилсън са класирани в първата стотица.
 • Като малка е искала да стане фризьорка.
 • Страда от „технофобия” – не припарва до компютър, отговаря на писмата на фенове на ръка и дори не шофира.
 • Колекционира играчки.
 • Харесва различни стилове музика, но е голям почитател на Queen и Фреди Меркюри.
 • Съжителства с куче и котка – и двете осиновени от приюта за изоставени животни Battersea Dogs and Cats Home.
 • От април до ноември 2014 г., във Victoria & Albert Museum of Childhood в Лондон е представена екзпозиция, посветена на живота й.

Книгите на Джаклин Уилсън се издават на български език с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на ЕС.