Кресида Коуел е гостуващ писател на BookTrust

Кресида Коуел, авторка на популярната детска поредица „Как да си дресираш дракон“, е новият гостуващ писател на британската организация за насърчаване на детското четене BookTrust, научаваме от сайта им.

В своето първо обръщение в специалния блог на сайта на BookTrust, Кресида казва:

„Вярвам силно, че сме поели на мисия за спасяване на книгите и читателите. Мисия, която трябва да изпълним успешно и с която съм ангажирана вече 18 години.

Бих искала, също така, да насърча и бъдещите писатели, освен читателите. Творческите индустрии генерират над 80 млн. паунда годишно за страната. Затова искам децата не само да знаят, че кариерата като творец е възможна, но и че имаме нужда от тях.“

Коуел представи плановете си за следващите 6 месеца, които включват поглед зад кулисите на новия филм на Dreamworks, „Как да си дресираш дракон 3“. Писателката ще организира и конкурс по повод една от любимите й дейности – съвместното четене. Тя приканва семействата да заснемат кратки видеа как четат детски книги, за да насърчат и други възрастни да четат с децата си. Коуел ще сподели и някои от своите най-добри съвети за четенето, писането и рисуването.

Проектът „Гостуващ писател“ на BookTrust се реализира от март 2009. Сред предишните гости са Патрик Нес, Крис Ридъл и Мат Хейг, а повдиганите от тях теми обхващат от разнообразието в детската литература през ЛГБТ въпроси до важността на библиотеките.