Лемъни Сникет дава Награда за благородни библиотекари, изправени пред бедствие

Тазгодишната Prize for Noble Librarians faced with adversity (Награда за благородни библиотекари, изправени пред бедствие) на Лемъни Сникет ще бъде присъдена на Мелани Таунсенд Дигс, мениджър на клон на Enoch Pratt Free Library в Балтимор, съобщава сайтът на Американската библиотечна асоциация.

Даниел Хендлър, известен под псевдонима Лемъни Сникет и автор на “Поредица от злополучия”, ще връчи наградата на Дигс по време на Годишната конференция и изложение на Американската библиотечна асоциация в Орландо, Флорида.

„Библиотекарите са страдали достатъчно.“

Това казва авторът за учреждаването на Наградата за благородни библиотекари, изправени пред бедствие. Сникет иска чрез нея да почете библиотекарите, които са се изправили пред беда с почтеност и непокътнато достойнство, и да напомни на читателите навсякъде огромната важност на библиотекарите и неприятностите, пред които те твърде често са изправени.

Отличието отива при Мелани Таунсенд Дигс заради поведението й на 27 април 2015 г. когато ядосана и агресивна тълпа наближава библиотеката. Тълпата е там, за да протестира и покаже гражданската си позиция по фаталния случай с 25-годишен младеж, който умира докато е под полицейски арест. След като заключва вратите на библиотеката и успокоява клиентите и персонала, които наброяват най-малко 30 души, тя наблюдава от прозореца как тълпата мародерства на улицата. Успява безпроблемно да изведе всички хора от библиотеката през странична врата. След това, заедно с изпълнителната директорка на библиотеката Карла Хайден, смело решават да отворят библиотеката и на следващия ден. Решението им се основава на важната роля, която библиотеката играе в общността, особено при конкретната ситуация, в която училищата в Балтимор са затворени, полицията е в повишена готовност, а целия квартал е парализиран.

Наградата е щедра сума пари в брой от непочтените печалби на Сникет, заедно с необичаен, символичен предмет от личната колекция на автора, както и сертификат, който може да е, а може и да не е съвсем, подходящ за рамкиране.