За драконовите опашки и любовта

„Как да дръпнем дракон за опашката” (изд. Колибри) е петата част от мемоарите на последния велик викингски герой Хълцук Кръвожадни Херингски Трети, изкусно преведени за съвременните деца (и възрастни) от Кресида Коуел.

Схемата вече ви е добре позната – племето на хулиганите косматковци се изправя пред голямо предизвикателство, което заплашва да унищожи целия архипелаг. В конкретния случай вулканът на Вулкановия остров е на път да изригне, което ще доведе до излюпването на хиляди яйца на дракони екстерминатори. Викингите трябва да решат дали да побягнат на секундата или да се изправят пред изригващия вулкан и крилатите всичкоунищожители. За запознатите с предишните мемоари няма да е изненада, че хилавият и невзрачен Хълцук, син на вожда Стоик Грамадански, ще посочи единствено възможния спасителен изход, който ще го изправи пред вечния му, отказващ да умре враг, Алвин Вероломни. Ситуация, която е почти сигурно смъртоносна.

„Как да дръпнеш дракон за опашката” предлага традиционите за поредицата дози смъртоносни премеждия и пристъпи на смях. Основен източник на забавление са действията на Беззъбчо, вечно недоволното и сприхаво драконче на Хълцук, и неочаквано появилият се, смятан за мъртъв, велик викингски герой, Спец Велики (свалям шапка на Коуел за имената на героите от поредицата!). Гарантирано ще се забавлявате с неговия образ, който също като всички останали е леко карикатурен, но пък е невъзможно да не му съчувствате за трагичната съдба и обречената любов. Е, поне докато не започне да пее.

Обичам историите за нетипичния велик герой Хълцук Кръвожадни Херингски Трети, защото макар и измислени, силно карикатурни и преувеличени, в никакъв случай не са захаросани и по ненатрапчив начин показват на читателите, че животът е непрекъсната промяна и адаптация, геройството не е само израз на голяма физическа сила, любовта води и до разбити сърца и, най-вече, че всеки е потенциален велик герой. Всичко зависи от решенията, които вземаме.

Припомнете си и предишните части от мемоарите на Хълцук – “Как да си дресираш дракон”, “Как да станеш пират”, “Как да говорим драконски” и „Как да избегнеш драконово проклятие”.