Картинна книга за бежанци спечели наградата Klaus Flugge

Италианската илюстраторка Франческа Сана бе обявена за носител на наградата за картинна книга Klaus Flugge 2017, която се връчва на най-обещаващия дебютант в илюстрирането на детски картинни книги. Сана спечели с книгата си The Journey („Пътуването“), която разказва историята на майка и нейните 2 деца, които бягат от войната в родната си страна в търсене на нов живот другаде.

На церемонията по награждаването в Лондон на 13 септември тя получи чек за 5000 паунда от илюстратора Аксел Шефлър и каза:

„Бях невероятно поласкана да видя The Journey в краткия списък за наградата Klaus Flugge, заедно с още 4 впечатляващи книги. Беше наистина изумително да науча, че моята книга е била избрана за победител. Много съм благодарна на журито за наградата, която ще ми позволи да продължа да правя това, което обичам, като се фокусирам върху теми, които ме вълнуват дълбоко.“

Сана се вдъхновява за създаването на книгата след среща с две млади момичета в бежански лагер в Италия. В последствие интервюира още много бежанци, като включва разказите им в книгата.

„Краткият списък включваше петима чудесни и талантливи илюстратори, но The Journey бе най-изобретателната и оригинална творба сред тях.“, казва Шефлър, който бе член на журито. „Страхът, който семейството изпитва е изразен впечатляващо чрез графичния език на книгата и красивия дизайн. Стилните рисунки са едновременно разнообразни и съгласувани.“

Дебютната картинна книга на Франческа Сана е преведена на множество езици и е отличена със златен медал от американското Общество на илюстраторите и испанската награда Premi Llibreter.

Klaus Flugge Prize е създадена през 2016 година от издателство Andersen Press, в памет на основателя му Клаус Флюге, който създава издателството през 1976 година. Именно той открива и подкрепя някои от най-известните съвременни британски илюстратори на детски книги, като Крис Ридъл, Тони Рос и Дейвид Маккий. Първият носител на Klaus Flugge Award е Никълъс Джон Фрит.