Британска книжна награда на името на издател отличава илюстратори на детски книги

Нова британска награда за илюстрирана детска книга се учредява днес на името на Клаус Флуге, съобщава Telegraph. Пълното име на наградата е The Klaus Flugge Prize for the Most Exciting Newcomer  to Picture Book Illustration (Награда „Клаус Флюге” за най-вълнуващ дебют в илюстрирането на книжки с картинки) и е единствената награда, отличаваща дебютна книга на илюстратор.

Председателката на комитета на наградата „Клаус Флуге”, Джулия Екълшеър, казва „Чудесно е да има награда, отличаваща надарените илюстратори на книжки с картинки, която да привлече вниманието към тях.” и допълва „Доволни сме, че наградата ще отчете изключителния принос на Клаус Флуге към илюстрирането и детските книги с картинки.”

82-годишният Флуге е влиятелна фигура в детското книгоиздаване във Великобритания. Преди 40 години той основава Andersen Press, а сред издаваните от издателството илюстратори са познатият и на българските деца Дейвид Маккий и неговият кариран слон Елмър, Куентин Блейк, Макс Велтхаюс и Тони Рос.

Членовете на журито за 2016 ще бъдат обявени през февруари, когато ще стартира и подаването на кандидатурите. Книгите трябва да са дебютни за илюстратора и да са издадени от британски издател през 2015. Краткият списък ще бъде оповестен в края на април, а победителят, който ще получи 5000 паунда, ще научим през септември.