Аксел Шефлър разказва за новата им картинна книга с Джулия Доналдсън

Новата книга на обичания тандем Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър излезе на британския пазар на 7 септември. Ето какво разказва илюстраторът пред The Bookseller за работата по The Ugly Five (Грозната петорка).

Как бе създадена „Грозната петорка“?

Джилия отиде на сафари в Южна Африка и там видяла животните от „Голямата петорка“ (африкански лъв, африкански слон, воден бивол, леопард и носорог). Видяла и много други животни, сред които и „Грозната петорка“ (хиена, антилопа гну, лешояд, брадвичесто прасе и марабу), което я вдъхновило да напише историята.

Колко близко си сътрудничите с нея, когато работите над обща книга?

Никога не знам за какво ще се разказва в следващата книга. На нея й хрумва идея, изпращат ми текста и аз започвам да го илюстрирам.

Правите ли подробни проучвания за животните преди да започнете да ги рисувате?

Използвах справочници и Гугъл, но Гугъл не предлага всичко! Не можах да намеря снимки на по-младите животни, които присъстват в книгата.

Как решихте как да изглеждат животните?

Обсъждахме дали да преувелича характерните им черти и да направя образите по-комични, но реших, че е по-добре да останат възможно най-близо до естествения им външен вид.

Как създавате илюстрациите си?

Първо правя скица с молив, после използвам писалка с метален връх за очертанията на рисунките. После рисувам всичко с бои и накрая използвам цветни моливи. Получават се много слоеве!

Ние се надяваме да видим „Грозната петорка“ на български скоро, а дотогава ще се разхождаме в мрачната гора с „Грузулак“ и „Детето на Грузулака“ и ще летим на метлата на вещицата в „Патилата на метлата“.

Превод: Лора Филипова