Как да четем на глас на дете, което не седи мирно

За някои деца да седят мирно, докато им четат книга, може да е по-скоро досадно, отколкото забавно. Ако детето Ви има затруднения да внимава или да седи спокойно, докато четете заедно, ето няколко съвета от www.readbrightly.com, които могат да са от помощ:

1. Избирайте интерактивни книги. Дали ще е с търсене на нещо на всяка страница или ще е с докосване на части от картинките като в „Натисни точката“, книгата, която привлича активно читателя, може да помогне за ангажиране на вниманието му по време на четене.

2. Оставете децата да правят нещо с ръцете си. Раздайте пастели, пластелин или им позволете да редят пъзел, докато им четете на глас. Ако ръцете им са заети и вниманието им е съсредоточено върху някаква задача, те ще бъдат по-склонни да се заслушат в историята.

3. Опитайте с четене в различни моменти от деня. Определени моменти от деня са по-подходящи от други. Следобедите, когато децата преливат от енергия и са готови да играят, може да не са най-удачни. Опитайте преди лягане, когато искат да останат будни още малко, по време на хранене или рано сутрин, сгушени в леглото на големите.

4. Най-напред им направете резюме на историята. Някои деца се измъчват с книгите, защото им е трудно да проследят сюжета. Преди да започнете да четете, обяснете им какво могат да очакват от историята и им предложете неща, за които могат да следят в разказа или в илюстрациите.

5. Не бъдете твърде настоятелни. Понякога децата просто имат нужда да узреят малко, за да започне четенето да им доставя удоволствие. Не ги отблъсквайте, като превръщате четенето в постоянно неприятно изживяване. Дайте им малко свобода, предлагайте книгата периодично и изградете у тях любов към нея.

Превод: Яна Кръстева