„Натисни точката“: книга за игри и забавления

„Натисни точката“ на Ерве Тюле (изд. Funky Books) вероятно е най-щурата книга на българския пазар, на която може да попаднете. В нея ще откриете… точки. Жълти, червени, сини. По една на разтвор или пък по много. Към точките са прикрепени и кратки инструкции като „натисни жълтата точка“, „потъркай леко точката отляво“, „разтърси книгата“ и други, които по напълно неочакван начин карат детето да си взаимодейства с книгата.

Тъй като „Натисни точката“ е новаторски за нашия пазар продукт, почти съм сигурна, че родителските реакции биха варирали в диапазона от „Какво е това?!?“ до „Велико!“. За разлика от децата, които моментално схващат идеята на френския художник Тюле да се забавляват с помощта на точките, за възрастните понякога е трудно да оценят гениалността на подобно четиво, защото то излиза извън рамките на познатото забавление. Но преимуществата на „Натисни точката“ са очевидни и са толкова много, че ще изброя само някои:

  • носи истинска наслада на децата – докато натискат точките, разтърсват книгата и пляскат с ръце, пред очите им оживява истински филм. Филм от точки, който превръща книжното тяло в забавление, равностойно на таблета и компютъра;
  • книгата учи читателите на знания и умения като броене, посоки, голямо-малко, основни и допълнителни цветове… Освен тези знания, децата се учат да следват инструкции (проблем за голяма част от възрастните!), да се концентрират и да развиват въображението си.

Оформлението на книгата също е сравнително ново за българския книжен пазар. Квадратната форма, гланцираните плътни страници и белите разтвори са толкова изчистени, че красотата на точките изпъква още по-ясно. Вероятно за голяма част от по-възрастната аудитория, свикнала с претрупани с илюстрации страници, подходът на Ерве Тюле ще е кощунствен („Как може да се изхаби толкова хартия за две-три точки?!?“). На мен обаче ми се струва, че най-трудно е да правиш тъкмо изчистени, бели книги, които се възприемат позитивно от децата. Те не само задълбочават умението да се концентрираме в детайла, но и развиват визуалната култура от най-ранна възраст.

Според симпатичните дами, стоящи зад изд. Funky Books, книгата е подходяща за читатели от 3 до 8 г. Ние обаче направихме тест с Дàниел и с баща му (и двамата извън посочения възрастов диапазон). „Натисни точката“ се хареса и на двамата – прекараха около 30 минути в натискане на страниците, обръщане на книгата, пляскане и радостен смях.

Изводът? Детските книги нямат възрастови ограничения, единствено мисловни бариери, които можем да си наложим сами. Готови ли сте да поиграем?