Малкият Никола и приятелчетата: на лов за щуротии

Щурият Никола и тайфунът (ъ-ъ-ъ, тайфата) отново са тук! След ваканциите, училищните перипетии и щуротиите на всеизвестния хлапак на Семпе и Госини, дойде ред да разберем как се забавляват „Малкият Никола и приятелчетата“.

И тази книга прочетох за отрицателно време, чакайки по светофарите в задръстване. И за първи път не се изнервях, че трябва да стоя на едно място в колата си по-продължително. Заливах се от смях, а от съседните коли ме гледаха доста учудено. Ама как не! На приятно невинните щуротии на Никола, Клотер, Рюфюс, Алсест, Мексан и другите разбойници просто не можеш да устоиш!

Всички глави в книгата ме забавляваха здравата. Разбрах например защо с Анян (любимец на учителката, зубър и натегач) никой не се закача. Определено грешите, скъпи дами и господа – заради очилата е, а не заради учителката Появата на Клотер с очила обаче разбунва духовете в и без това дивия клас на Никола:

„Мен този номер с очилата малко ме усъмни, щото Клотер обикновено наистина не вижда в клас – той винаги спи…“

И ако очилата не донасят късмет на никого от щурата компания, още по-малко допринасят за мира и спокойствието цветните моливи на Никола, записът по радиото или тайнственият шифър!

Ако пък се чудите как да отидете на почивка, вземете пример от щурите малчугани и отидете на къмпинг…ама наужким. Не забравяйте да си вземете истинска храна обаче, за да не се налага да искате филии от Алсест (той на никого не дава!).

Спортните занимания също не са за подценяване, а свежите идеи на Никола и приятелчетата ще променят представите ви за спорт ЗАВИНАГИ! Как се играе лека атлетика и кои са новите дисциплини, каква е тайната на шаха и можеш ли да играеш на ловци и дивеч в дъжда – всичко това е събрано на страниците на книжката. Хареса ми и идеята за събиране на марки (филателия), макар че… бащата на Никола едва ли е доволен от крайния резултат

„Аз съм навит да ти дам моите три марки – рекох аз на Жофроа, – а ти да ми дадеш нещо готино…“

И за да е изпълнена до пръсване със забавни и щури премеждия, в книгата е намерила своето място и нежната грациозна особа Мари-Едвиж. Съседка на Никола, малката дама е способна да смути цяла тайфа момчетии, че и да накара Алсест да предлага от филията си на Шантал (куклата на Мари с рокля от индийска коприна)!

133-те страници, пълни с невероятен хумор, весели истории и невинно-убийствено-шантавия детски поглед към света, ме накараха да се смея с глас. А вие? Драснете два реда с цветните си моливи и разкажете за вашето мнение…

Можете да се запознаете с още от щурите истории за малкия Никола както за напреднали, така и за начинаещи читатели. Ако пък търсите причини да отгърнете книгите за Никола, ето една – героите много напомнят на нашите родни патиланци, затова съвсем заслужено са част от „Читателска щафета 5: Патилански приключения“.

Малкият Никола Малкият Никола тръгва пак на училище Малкият Никола пътува Малкият Никола и приятелчетата Малкият Никола и съседите Щуротиите на малкия Никола Изненадите на малкия Никола Междучасията на малкия Никола Ваканциите на малкия Никола Коледа с малкия Никола mnikola103 mniksezabavl3tupnamalknik3mnsenzaciqta3otivamenapiknik3 panikavmuz3 tmipodkol3Малкият Никола: Ама че са странни момичетата! Малкият Никола за най-малките: Смелчага Малкият Никола за най-малките: Правилникът за движение Малкият Никола за най-малките: Томболата Малкият Никола за най-малките: Снимка на класа Малкият Никола: Бандата на пиратите lkysmzalnauch3 mngotovzaboi3 sladkotokotence3

 

Вземете книгата с код DK19 от Ozone.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате 

за насърчаването на детското четене в България.