Как чете… Никол от Русе

Представи се! Аз съм Никол, на 11 години, от Русе. Много обичам да чета. Миналата година бях на 4-то място в топ 10 на детския отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Много се зарадвах и бях много щастлива, че съм попаднала там. Тази година съм решила да се състезавам за първото място. Продължавам да чета и се радвам, че моите близки ме подкрепят в тази добра инициатива.

Какво са книгите за теб? За мен книгите са нещо прекрасно. В училище доста отдавна пристигна обява за ден на размяна на книгите в училище „Дойче шуле“. Поканата пристигна с една мисъл: „Книгите са кораби, които обикалят света и раздават знания.“ Аз обичам да чета, защото когато чета, научавам нови неща, става ми интересно, задълбочавам се в историята и сякаш виждам героите.

Какво четеш в момента? В момента чета книгата „Три мариновани херинги“ от Сали Гарднър. Много е интересна и ми харесва. Тя е от типа криминални книги за деца. Много обичам да чета такива книги.

Коя е любимата ти книга? Моята любима книга е „Изобретението на Хюго“ от Брайън Селзник. Много хубава и увлекателна.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Обичам да чета на глас на баба. Тя много обича да й чета книги, разкази, приказки, стихотворения и други.

На кой литературен герой искаш да приличаш? Аз искам да приличам на Минерва Минт, защото е безстрашна.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Понякога си говоря за книги с приятели, но в повечето случаи аз им препоръчвам книга.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Най-често препоръчвам „Изобретението на Хюго“ от Брайън Селзник.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Винаги е различно. Понякога да, понякога не.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Обичам да си дочитам главата.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров и защо? „Изобретението на Хюго“, защото е най-интересната книга, която някога съм чела.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Прескачам я и като си дочета, питам някой възрастен.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, почти всеки ден ходя до библиотеката. Там ми е много хубаво, сред рафтове с книги.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Обичам да чета това, което аз харесвам, а не това, което ми казват.