Как чете… Коста Тодоров

Представи се! Аз се казвам Коста Василев Тодоров и съм ученик в 3 „б“ клас в ОУ „Васил Левски“ в кв. Горно Езерово на Бургас. Имам по-малък брат, който е във 2-ри клас. Любимите ми предмети са физическо възпитание и български език. Обичам да чета книги и да рисувам героите, с които се срещам в различните книги.

Какво са книгите за теб? Книгите са много важни. Те ни помагат да научим нови неща. Чрез тях можем да отидем в други светове и да се срещнем с нови герои. Има интересни случки и истории.

Какво четеш в момента? „Тримата братя и златната ябълка“.

Коя е любимата ти книга? „Котаракът в чизми“.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Обичам да чета навсякъде, но най-много на двора.

На кой литературен герой искаш да приличаш? Аз искам да приличам на много литературни герои, защото всеки от тях има свои невероятни качества и таланти.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Най-често обсъждам книги с по-малкия ми брат Радко. Понякога му помагам коя книга да си избере. Четем заедно и разказваме един на друг.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Да, аз много харесвам народните приказки на Ангел Каралийчев. Една от любимите ми е „Златното момиче“.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Да, така не само си представям героите, а мога да видя как си ги е представял и автора на книгата. Освен това изглежда по-цветна и хубава книжката.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Ако ми е много интересно, не мога да спра.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров и защо? „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън. Ще взема нея, защото ще се уча от героите какво да правя на острова, как да оцелея, а може и аз да намеря съкровище.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Питам някой по-голям от мен, за да ми я обясни.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, най-често си взимам книги от библиотеката, защото там има голям избор и мога често да взимам различни книги.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? За удоволствие чета книги, които ми харесват и са ми интересни, но признавам, че понякога се случва да чета определени книги (разкази) по задължение.