Как чете… Гергана Ангелова

Представи се! Казвам се Гергана и съм на 12 години. Ученичка съм в 6 клас в „СОУ Св. Паисий Хилендарски“. От 6-годишна уча английски и от 2 години уча испански. Обичам да рисувам, пея и танцувам.

Какво са книгите за теб? Книгите за мен са начин да се пренесеш в свят на мечти и надежди. Там можеш да бъдеш както принцеса, така и жабок.

Какво четеш в момента? В момента чета третата книга от поредицата „Героите на Олимп“ – „Знакът на Атина“.

Коя е любимата ти книга? Моята любима книга е “ Чичо Томовата колиба“.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Обичам да чета усамотена вкъщи.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Аз бих искала да приличам по характер на чичо Том от „Чичо Томовата колиба“, защото той е борец за свобода и чест и е велик пример.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Обсъждаме книгите, които с приятелите ми четем и понякога си ги разменяме.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Аз препоръчвам романа „Приказка без край“ на всичките си приятели.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? За мен не са важни илюстрациите, а съдържанието на текста. Обичам да си представям сама героите и ситуациите в моето въображение.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Не обичам да прекъсвам четенето си в най-интересния момент.

Коя книга би взел със себе си на самотен остров? „Братята с лъвски сърца“ е книгата, която бих взела, защото тя е много интересна и увлекателна.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Питам някой близък за непозната дума или се опитвам да я разбера по смисъл.

Четеш ли книги от библиотеката? Посещавам често библиотеката в с. Труд, от която вземам книги, въпреки че не живея постоянно там.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Обичам да чета за удоволствие.