Как да превърнем децата в читатели: съвети от книжарите

Посещенията в книжарниците могат да са истински откривателски експедиции и извор на вдъхновение за малките читатели. Опитните книжари в детския раздел пък могат да предложат професионална помощ при избора на четиво или просто да подтикнат децата да говорят за книги и четене, а на родителите да дадат практически съвети за насърчаване на четенето. Предлагаме ви няколко полезни съвета от книжарката Джоузи Ливит за това как да превърнем децата си в читатели, публикувани в блога на детските книжари на Publishers’ Weekly, The Shelftalker.

“В книжарницата винаги се провеждат разговори, които ме карат да осъзная, че да помагаш на децата да станат читатели е тежка задача. И имам предвид не само да ги научиш да четат, но и да създадеш модели, в които книгите да имат жизненоважно място в живота им. Осъзнах също, че има и доза срам от четенето и работата ни като книжари е да го заменим с радост от четенето.

  •  Оставете децата да четат „по-бебешки” книги от време на време. Между родителите, които искат децата им да се развиват (често това значи да четат книги над нивото им), и децата, които искат да четат просто за удоволствие, сравнително редовно се води борба. Позволете на децата да четат смесица от книги, също като вас. И книжките с картинки, и романите притежават задълбоченост. Самият факт, че едно дете вече може да чете, не означава, че трябва да изхвърлите книжките с картинки.
  • Позволявайте, дори насърчавайте, препрочитането. Много деца се чувстват уютно с вече познати им герои, така че им позволете препрочитане. Чрез повторението усъвършенстваме уменията си, затова няма нищо чудно, че децата биват привлечени от света на Хари Потър (или някой друг) отново и отново. Очевидно, ако сред четивата им не присъстват нови, това би могло да е проблем, но умереното препрочитане е нещо полезно.
  • Нека децата разговарят с книжарите. Ние сме добри в общуването с деца. Понякога детето е по-срамежливо и му трябва повече време да се отпусне. Дайте ни възможност да поговорим с него. Разгледайте книгите в детския раздел или потърсете нещо за вас в книжарницата, докато ние с детето се опитваме да му изберем подходяща книга. Да накараш детето да говори за нуждите си като читател е важна част от превръщането му в доживотен читател.
  • Няма нищо лошо в това да не харесаш някоя книга. Като дете бях претенциозен читател и майка ми позволяваше да оставя дадена книга, стига да я заменя с някоя друга. Винаги съм смятала, че дочитането „на всяка цена” може да бъде истинска пречка пред насладата от четенето.
  • Направете четенето забавно. Много често то се възприема като задължение най-вече заради училище. Децата го свързват с необходимостта да напишат доклад, есе или проект. Трябва да намерим начин да им покажем, че четенето за удоволствие е нещо хубаво и да се надяваме, че в натоварения им живот като гимназисти ще им остава време и за това.

Ето какво е същественото за мен по въпроса за децата и книгите: главното е забавлението. Мисля, че ролята ни като възрастни не е да ги побутваме да подобряват читателските си умения, а да споделяме с тях абсолютната наслада от четенето. Най-добрият начин децата да се превърнат в читатели е да бъдат заобиколени от читатели, изпълнени със страст към книгите. Насърчавайте дискусиите за всякакви книги! Питайте децата защо една книжка с картинки е по-привлекателна за тях или защо искат да препрочетат дадена поредица. Говорете им за вашите затруднения с книгата, която четете в момента. Всички имаме нужда от напътстване, за да станем читатели и да заговорим за книги.

Надявам се 2015 да е изпълнена със страхотни книги за вас и семейството ви!”

Превод: Лора Филипова