Жабокът е герой

„Жабокът е герой” (изд. Леге Артис) е поредната занимателна и ненатрапчиво поучителна история на холандския автор и илюстратор Макс Велтхаюс за обикновения зелен Жабок когото вече сме ви представяли („Жабокът и чужденецът“ и „Жабокът и широкият свят“). Как едно нищо и никакво земноводно може да стане герой? Ето как.

Завалява дъжд и отначало Жабока е радостен, но когато дъждът не спира дни наред и къщата му се наводнява, той се замисля за приятелите си Зайо, Патока и Прасчо. При Прасчо и Патока положението е бедствено и затова всички приятели се събират в дома на Зайо, който е на по-високо място. Идва денят когато храната свършва и единственият способен да плува и така да потърси помощ е Жабока. Начинанието, разбира се, е мноооого опасно, а успехът не е гарантиран. Ще намери ли помощ Жабока?

На пръв поглед нашият Жабок не блести с нищо – не е безразсъдно смел, много силен или извънредно красив. Обаче съвсем не е лишен от добродетели. Той е верен и жертвоготовен приятел, който проявява смелост точно когато е необходимо и без показен драматизъм. Всъщност Жабока е като повечето от нас, нали? Може да не сме супергерои, но сме способни на геройски и доблестни постъпки заради приятелите си. Пък и по-лесно е да преживееш бедствия от всякакъв вид, както и да поправиш щетите от тях, ако имаш подкрепата на приятелска ръка, лапа, крило или копито.

Точно това ни показва Велтхаюс с привидно простичките истории за своя Жабок. Съчетани с характерните му колоритни илюстрации, те приковават вниманието на децата, а лишеният от външен героизъм и необикновени способности Жабок лесно става техен приятел и им дава увереност, че у всеки се крие потенциален герой.

Автор: Лора Филипова