Как чете… Диана Маноилова

 

Диана Маноилова е на 13 години и живее в Пазарджик. Тя е една от участничките в наградите „Бисерче вълшебно“ 2015, която спечели цветни слушалки United Colors of Benetton и книги-подаръци от организаторите и от Da Vinci Learning за своите коментари при избора на книга. Диана даде своя глас за “Героите на Олимп: Кръвта на Олимп”. Ето как чете тя:

Представи се! Може би трябва да започна от моето хоби? Е, то е четенето. Мисля, че сега това, което ще кажа, ще звучи изтъркано, но книгите ме пращат в един свят, който е изграден само и единствено от моето въображение. Другото нещо, което обичам, е да слушам музика.

Какво са книгите за теб? За мен книгите са повече от една корица и няколко страници, събрани в едно. Те са един свят на въображение, което никога не може да бъде изчерпано. Когато прочета докрай някоя книга, аз се замислям на какво ме е научила тя, а отговорът е, че тя ме е научила на нещо, което само една книга може да те научи.

Какво четеш в момента? Не, не ме питайте какво чета сега, а какво съм прочела досега, защото една прочетена книга не може да покаже обичта ти към книгите. Все пак ще отговоря: книгата, която чета сега е Шерлок Холмс.

Коя е любимата ти книга? Двете ми най-любими поредици са „Хари Потър“ и „Пърси Джаксън“. Те ме научиха да бъда търпелива и ми показаха,че добротата винаги ще я има, независимо, че сме заобиколени от зло.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Мисля, че любимото ми място за четене е там, където е тихо и спокойно.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Бих искала да приличам на Анабет Чейс от поредиците „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ и „Героите на Олимп“, защото тя използва единствено ума си, за да надвие враговете си. Другото, заради което искам да приличам на нея е, че тя е много смела.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Всяко едно междучасие си говорим за книги, а когато някой от тях е намерил заинтригуваща книга, я споделя и ние я включваме в списъка с книги, които искаме да прочетем.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Да, разбира се, че има. Даже не е един, а двама: Джоан Роулинг и Рик Риърдън. Те са наистина чудесни автори, които имат чудесни книги, а книгите са Хари Потър и Пърси Джаксън. Според мен те са гениално измислени. Понякога си мисля какво ли щях да правя, ако ги нямаше тези две поредици.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Не, не е важно.Според мен илюстрациите са само една малка щриха към дадена книга.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Определено държа да прочета главата до края.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров? Бих взела две поредици: „Хари Потър“ и „Пърси Джаксън“, защото на този самотен остров няма да се случва нищо ,а докато чета книгите, те ще ме карат да размишлявам върху тях и така няма да усетя как е минало времето.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Търся непознатата дума в речника.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, чета, но от библиотеката си взимам само тези книги, които са от задължителния списък. Предпочитам да си купувам книгите.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Винаги и само за удоволствие, защото ако не е по твое желание, ти никога няма да вникнеш в книгата.