Невероятно, по-невероятно, „Приключенията на барон Мюнхаузен“

Барон Мюнхаузен е станал нарицателно име за разказвач на измислици и тъй като историите му са чисти небивалици, винаги съм смятала, че той също е измислен герой. Зад литературния персонаж обаче стои реална историческа личност – немският барон Карл Фридрих Йероним фон Мюнхаузен. Именно неговите фантастични разкази са вдъхновили автора Рудолф Ерих Распе за написването на прочутото му произведение.

С адаптираното издание на „Приключенията на барон Мюнхаузен“ (изд. Хрис 2001) по преразказ на Ангел Каралийчев на книгата Распе сега и по-малките читатели могат да се запознаят с небивалиците на благородника без да се препъват от стила и дължината на текста, характерни за оригинала.

Книгата включва почти всички пътувания на барона – осем от морските приключения, двете пътувания до луната, разкази за ловните и бойните му премеждия и още няколко случки, коя от коя по-невероятни. Всички те са не по-дълги от страница-две, като адаптирането не е отнело нищо от очарователната им атмосфера и неправдоподобност. Все така е трудно да не се възхитите от способността на барона да не губи самообладание и да намира изход от всяко затруднение. Мюнахузен много напомня на децата, които са в състояние да съчинят изумително сложна история за оправдание пред възрастните. А как можеш да останеш безразличен при демонстрацията на толкова въображение и находчивост? Затова и баронът на небивалиците владее вниманието и сърцата на читателите вече повече от 200 години.

„Приключенията на барон Мюнхаузен“ е илюстрирано от Христо Жаблянов и според пояснението на издателя илюстрациите са рисувани върху литографски камък с графичната техника литография. Крайният резултат отразява много сполучливо атмосферата на Мюнхаузеновите преживелици. Това, заедно с твърдите корици и плътната гланцирана хартия прави изданието желано във всяка домашна библиотека.

Вижте и ревюто на Вал Стоева за „Приключенията на барон Мюнхаузен“.

Автор: Лора Филипова