Как чете… Даниел Русев

Представи се! Казвам се Даниел, на 9 години съм и живея в Силистра. Аз съм любопитен и ученолюбив ученик. Всички деца от класа казват, че съм зубър, но аз мисля, че това не е вярно, защото съм запален и по технологиите. Аз много обичам да чета!

Какво са книгите за теб? За мен книгите са най-голямото богатство. От тях  научавам много нови неща и имам по-богат речник. Когато четеш научаваш и много нови истории, от които някои са истински, а други не. Още когато четеш, фантазията ти се разраства и когато трябва да пишеш съчинение, знаеш какво да пишеш. Аз много обичам да чета научно-популярни и приключенски.

Какво четеш в момента? В момента чета „Васко да Гама от село Рупча“. Днес я започнах. Още от първите страници е много интересна. Чета и „Робинзон Крузо“. Тя ми е и още по-интересна. В нея се разказва за един корабокрушенец, който оцелява на самотен остров. Вече привърших „Тайната градина“. Супер е интересна и бих искал много деца да я прочетат.

Коя е любимата ти книга? Аз имам много любими книги, но най-любима ми е „Антон и Точица“. Търся подобни книги, но все още не мога да намеря.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Почти винаги се завивам в леглото си и просто започвам да чета. Ако нещо от книгата ме впечатли, проверявам в интернет за още информация. Някой път чета и с приятели.

На кой литературен герой искаш да приличаш? Бих искал да приличам на литературния герой Антон от книгата „Антон и Точица“, защото неговият характер ми харесва.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Малко са хората, с които обсъждам книги, но има такива. Те ми препоръчват книги и аз после ги чета. След като ги прочетем, казваме кое ни е интересното.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Препоръчвам на всички мои приятели да прочетат „Матилда“.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? За мен не е важно в книгата да има илюстрации, защото когато няма, ако имаш фантазия, можеш да си представиш мислено случката.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Когато имам време, довършвам главата, но когато нямам, спирам.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров и защо? На самотен остров бих взел книгата „Робинзон Крузо“, защото в нея се разказва пак за самотен остров. Може от там да взема някои препоръки, за да оцелея там докато ме спасят. Пък и може да ми се случи същото като на Робинзон.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Когато срещна непозната дума, обикновено питам мама какво означава.

Четеш ли книги от библиотеката? Аз чета книги от библиотеката. Мама наскоро ме записа. Аз умея да си избирам книги и тези, които си вземам, почти винаги са ми интересни.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Аз чета за удоволствие.