Невероятните истории на съкровищата на България

Мечтали ли сте някога да откриете съкровище?

Вярвам, че всяко дете, вдъхновено от приказните истории, е кроило планове къде и как ще открие несметните богатства, скрити в земята преди стотици години. Тези блянове, подхранвали въображението на поколения малчугани, всъщност понякога се случва да се материализират в истински ценни находки. Тъкмо за това разказва и книгата „Невероятните истории на съкровищата на България“ (фондация Easyart).

В нея са събрани някои от най-любопитните истории за съкровищата по българските земи. Как е открито златото от Дъбене, на кого се „показват“ находките от Хотница или защо змиите пазят змийското съкровище край Свещари – тези и още много интересни разкази са събрани в книгата от Надя Тодорова и Станка Желева. Текстовете са кратички, но от тях малките читатели ще научат всичко за безценните богатства, за периода, от който датират и за невероятните истории около намирането им. Разказите са подкрепени с красиви илюстрации, дело на Станка Желева и Анелия Пашова, а в началото на книгата има дори карта-съдържание, показваща в коя част на България се намират представените находки.

Вие знаехте ли, че:

  • през 1924 г. едно прасе се хранило в продължение на година от масивна златна купа на 3600 години?
  • Панагюрското съкровище се озовава в прашната витрина на хавлиената фабрика през 1949 г.?
  • продавачката в селската бакалия в Дъбене носи гердан с мъниста на 4500 години?

Признавам, че голяма част от невероятните историите зад безценните ни съкровища не ми бяха известни. На някои се смях, на други се удивлявах, но едно е сигурно – никога няма ги забравя. И ми се струва, че ако така се преподава история на децата, те ще бъдат безспорни експерти!

Автор: Вал Стоева