Късмет № 5: Весела Фламбурари и коледната картичка

Писнало ли ви е от късметчетата в баницата и питката, които са все едни и същи? Скучни стихчета, пожелаващи здраве, щастие и късмет на притежателя си, а понякога обещаващи и парични печалби като кола, екскурзия или къща…

За да разнообразим коледната традиция, помолихме български писатели да напишат специално за вас, малките читатели, коледни късметчета. Стихове, малки приказки и пожелания от сърце – очаквайте всичко това в специалната категория „Коледни късмети“ в Detskiknigi.com.

Със сигурност познавате Весела Фламбурари: тя не само пише чудесни детски книжки за малки и по-големи читатели, но и води рубриката „Когато детето чете“ в Detskiknigi.com.

Писателката се включи в коледните ни късмети с една малка симпатична приказчица за коледната картичка, зеленото еленче и червената елха 🙂

КОЛЕДНАТА КАРТИЧКА

          Имаше една коледна картичка, на която бяха нарисувани една червена елха и едно зелено еленче.

–    Не може повече така! – тропна с копито еленчето. – Всичко са ни объркали! Първо на първо, еленчетата не са зелени, а второ на второ, елхите не са червени!

–    На мен не ми пречи, че съм червена – въздъхна елхата, – но, ако можех да се преместя на някоя истинска картина, щях да съм по–щастлива! Само ако можех да съм елха от нарисувана на картина гора!

–    Е, тогава задължително щеше да си зелена! – разклати рогца еленчето. – Защото елхите в гората са зелени… А еленчетата – не! Еленчетата…

–    Добре, добре! – сгъна се картичката. – А кой от вас двамата иска да донесе радост на млади и стари?

–    Аз! – отвърна зеленото еленче.

–    Аз! – отсече и червената елхичка.

–    Така–а–а… – продължи картичката. – Може и да не знаете, но ние, коледните картички, носим радост на млади и стари точно на Коледа! Защото, ако точно на Коледа не получат коледна картичка, млади и стари се чувстват сто пъти по–нещастни! Коледните картички са важно нещо! Ако ни няма нас, ами просто няма да има Коледа!

–    Така ли било? О–о–о! – промълви червената елхичка и запламтя в още по–ален оттенък.

–    Ами да, бе! – тропна с копитца еленчето и препусна щастливо върху коледната картичка.

Smile

Пожелавам на всички живи същества… млади и стари и навсякъде по света, здраве, топли празници и радост!

    Весела Фламбурари

българска детска писателка