Къщичка за книги в Тутракан по инициатива на читалищната библиотекарка

kushtichka-za-knigi-tutrakanОт 22. май 2015 година жителите и гостите на гр. Тутракан вече могат да прекарат свободното си време край Дунав с хубава книга в ръка, която да вземат на място от Малката книжна библиотека, поставена в Крайдунавския парк. Идеята е на Стефка Капинчева – библиотекарка в Детския отдел на библиотеката към НЧ “ Н.Й.Вапцаров – 1873″ по примера на американската инициатива Little Free Libraries. Изработката на къщичката и първите книги са дарение от семейството на Стефка Капинчева със съдействието на община Тутракан. Правилата за ползване са указани в надписа на къщичката: „Взимаш книжка и четеш, после връщаш. А може и да оставиш четиво, което повече няма да четеш. Една прекрасна идея – в парка, сред пейки, където човек може да почете на спокойствие“.

Свързахме се със Стефка, за да научим какво се случва с книжната къщичка 3 месеца след началото на проекта.

Защо решихте да направите малка безплатна библиотека в града?

Инициативата много ми хареса и реших да подаря на моите съграждани една „малка книжна библиотека” в Крайдунавският парк, която  да им достави радост. Споделих единствено с моето семейство, което до последно ме подкрепяше.

Откъде дойде идеята? Получихте ли подкрепа от някого?

Впечатлена бях когато за пръв път чух, че във Варна е открита къщичка за книги и реших по-задълбочено да прочета в интернет за това. Помислих си защо да не си направим и в Тутракан. Естествено във времето нарастваха новооткритите къщички в цялата страна, което още повече ме ентусиазира. Споделих с моето семейство, което ме подкрепи в реализирането на този проект. Общината прие идеята присърце и избра най-подходящото място за четене на книги. Моите колеги и приятели също се включиха в осъществяването на идеята. Около библиотечката има шезлонги за отдих и там възрастни и деца често се отбиват да почетат книги. Малката книжна библиотека бе открита от заместник-кмета П. Василева в присъствието на граждани и читатели на библиотеката.

Имате ли информация как се възприе библиотеката от гражданите?

Гражданите бяха възхитени от тази идея, поздравяваха ме и всички се надяваха да се ползва от повече хора. При среща мои приятели споделяха, че често със своите деца отиват специално заради малката книжна библиотека, също така водят и свои гости.Тя е една от забележителностите на града, с която се гордеем.

Има ли все още книги в специалната къщичка? А нови попълнения?

Книги има и с радост искам да отбележа, че в един момент те се увеличиха доста и се наложи да приберем някои от тях, за да има място за свободен избор. Очакванията ми бяха да остане без книги, както се случи на други места, но не. Един ден ми съобщиха, че стъклото е счупено, а след седмица и вратичката изкривена. Наложи се демонтаж на библиотечката за ремонт. Известно време останахме без любимата ни библиотечка. Много граждани ме питаха защо сме я махнали и възможно ли е да се опорочи една такава инициатива. Една майка сподели, че детето й се разплакало, когато видяло, че любимата му библиотечка я няма. Сега тя отново радва своите почитатели и моите съграждани с удоволствие сядат на спокойствие в парка край водите на Дунав да почетат интересна книга. Имаме идея и за други  къщички, която се надяваме да реализираме следващата година.

Инициативата Little Free Libraries се заражда в САЩ през 2009г. когато Тод Бол от Хъдсън, щата Уисконсин, изработил умален модел на едностайно училище в памет на майка си – бивша учителка, която много обичала да чете. Той го напълнил с книги и го поставил в двора на къщата си с надпис  „Безплатни книги“.

През последните две години идеята се популяризира и в България. Къщички за книги има в Благоевград, Банкя, Димитровград, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Бургас, Харманли, Хисаря, Пампорово, Варна, Асеновград, Сандански и други населени места.