Компанията на Малкия Никола всява паника в музея

Поредицата „Малкият Николà“ на Госини и Семпе е една от любимите ми. Изтънченият хумор и умението на знаменития тандем да представя по забавен начин детските щуротии, като същевременно откровено се присмива на комичното поведение на възрастните, превръща книгите за Николà в истинско средство за смехотерапия.

Освен класическата поредица на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе, предназначена за умелите читатели от всички възрасти, преди време на пазара се появи и поредица за най-малките. Тя е базирана на анимационните серии за щурия герой и приятелите му, пълна е с цветни илюстрации, а текстовете са подходящи за малчуганите, които все още не са усвоили идеално умението да четат сами. Част от тази поредица за най-малките е и книжката „Малкият Николà: Паника в музея“ (изд. „Колибри“).

Няма по-сигурен начин групичка деца да забъркат каша за милиони от това да бъдат пуснати в музей. След организираната обиколка с учителката, на учениците е позволена 30-минутна самостоятелна разходка. ГРЕШКА! Hit with Brick Защото дори краткото междучасие е достатъчно на Николà, Клотер, Жофроа, Йод и останалите приятелчета да оплетат конците, пък камо ли половин час в залите на музея…

След игра на криеница и няколко сини парчета от чайник, пакостниците разбират, че са откраднали ценна находка за милиони. Страхът им от затвора ги принуждава да измислят пъклен план за възстановяване на повреденото музейно имущество. Но тъй като пътят към Ада е осеян с добри намерения, Николà и приятелите му се оказват въвлечени в още по-объркана и комична ситуация, която ще се хареса на всеки малък читател!

Признавам – първоначалното ми очакване да пребоядисат картината със сините портокали не се оправда, но кой знае… може би при следващото посещение?

Поредицата за Малкия Николà безспорно се нарежда сред книгите, възпитаващи у децата чувство за хумор. Следвайки щурия герой на Госини и Семпе, малкият читател ще си изгради ясна представа кое е правилно и кое – не. Вероятно ще успее да се разпознае в доста от ситуациите, в които попадат Николà и приятелите му, а и ще си обясни защо понякога възрастните са толкова странни в реакциите и действията си.

За разлика от класическата поредица за обичания френски герой, която е с оригиналните илюстрации на Жан-Жак Семпе, серията от малки книжки за начинаещи читатели е базирана на анимационния образ на Николà. Това позволява на децата да видят като на филм историята, която четат и да насочат вниманието си към справянето с текста. Малкият формат на книжките ги прави идеални за носене и в малък формат раница, а разделянето на историите на отделни четива е чудесна хрумка – така обемът няма да стряска все още неуверените читатели.

Не пропускайте да прочетете и другите книги от тази поредица като: „Татко ми подарява колело“, „Ама че са странни момичетата“ и „Снимка на класа“, а книжните щуротии за по-големите ще откриете в книгите „Малкият Никола тръгва пак на училище“, „Щуротиите на малкия Никола“, „Малкият Никола и приятелчетата“, „Междучасията на малкия Никола“, „Изненадите на малкия Никола“, „Малкият Никола пътува“, „Ваканциите на малкия Никола“, „Коледа с малкия Никола“, „Тупаниците на малкия Никола“, „Малкият Никола се забавлява“, „Малкият Никола си има неприятности“, „Малкият Никола и съседите“ и „Малкият Никола“.

Автор: Вал Стоева