Мая и магията на Амазонка

За да попаднем на магично място и да усетим магия не е необходимо да се обръщаме към свръхестественото или звездите. Най-голямата магия е навсякъде около нас и се нарича Природа. В много случаи тя предлага лек, убежище и утеха за тези, които са готови да ги приемат.

Далечното и непознатото не е непременно страшно и смъртоносно. Нашата нагласа към света определя какъв ще бъде той за нас – райско кътче или адска дупка. За всичко това разказва Ева Ибътсън майсторски в детския роман „Мая, кралицата на Голямата река” (изд. ЕМАС).

Мая Филдинг е умно и смело момиче, което учи в едно от най-добрите училища в Лондон. Тя е сам-самичка на света – родители й са загинали при железопътна катастрофа в Египет. Въпреки загубата, Мая не е намръщена, подтисната или пък изпълнена със самосъжаление. Дори напротив – гледа на света с широко отворени любопитни очи, обича музиката, пеенето и приключенията.

Затова когато настойникът й урежда тя да замине при роднини в Бразилия, Мая с нетърпение очаква да се озове в тази далечна и загадъчна страна, през която тече най-голямата река в света. Момичето тръпне от радост заради предстоящата среща с непознатата джунгла, екзотичните животни и тайнствените индианци.

По време на презокеанското пътуване я придружава новата гувернантката на семейство Картър – мис Минтън, или Минти за приятелите. Двете с Мая се сприятеляват, а това ще се окаже жизненоважно в новото семейство.

Пристигането на Мая в дома на роднините й е сблъсък на абсолютни противоположности. Те изобщо не са каквито е очаквала, а консервативният им  и дезинфекциран (буквално!) начин на живот е меко казано ужасен. Близначките Картър и майка им са обсебени от материалното – те искат да притежават пари, вещи и положение в обществото. Мая иска да трупа опит, впечатления, приятелства, знания. 

Освен с тях, Мая ще се запознае и с Фин – леко особено момче с баща английски джентълмен, който е превърнал амазонската джунгла в свой дом, и майка от племето ксанти. След смъртта на баща си, Фин се крие от „гарваните” – двама мъже изпратени от дядо му да го открият и върнат в Англия като наследник на семейното богатство. Живот в английско имение е последното, което момчето иска. Той е наследил от баща си страстта към природата. Тя е неговият истински дом и Фин успешно се прехранва, като събира лечебни растения и редки животни. Мая е очарована от начина му на живот и ще опита да му помогне да се измъкне от гарваните и да намери племето на майка си. 

Всеки в тази история ще се опита да получи това, което иска, а разнопосочните усилия ще доведат до конфликти, предателства, истинско приятелство, драматични сцени, бягство, преследване и едно истинско пътешествие по Голямата река. Накрая всеки ще получи и онова, което заслужава: пътуване по Амазонка в търсене на потайни племена и лечебни растения или пък живот в Англия сред строги порядки и безмилостни роднини. 

Аз като читател получих не само удовлетворението от една увлекателно разказана история с множество обрати, но и възможност да се заразя поне малко от светогледа на Мая и Фин. Прочитът на книгата си заслужава всяка отделена минута, а, повярвайте ми, докато четете, часовете ще отлитат като минути. 

Дали и Вал е усетила магията на Голямата река, може да прочетете тук. 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg. Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.