Джак и Ема на хотел

Кученцето Джак и котенцето Ема са героите в новата книжна поредица на Нуша Роянова (изд. „Дъбови листа“). Те се настаняват в семейството на Вики – всеки по свой си начин и щастливо стечение на обстоятелствата. Освен това доказват, че и най-мъдрите пословици понякога грешат! (Ако не вярвате, вижте какво издава илюстрацията на корицата.)

Когато имаш домашни любимци, невинаги е лесно да отидеш на почивка. Та нали някой трябва да полага грижи за животинките? За щастие на малката героиня Вики и семейството ѝ, посещението в ски-курорт е възможно благодарение на „Кучешкият хотел на Косьо“. Не знаете какво значи това? Ммм, в същата ситуация изпадат Джак и Ема!

Кучешкият хотел приютява домашни любимци, докато стопаните им са на почивка (и хотелите за хора отказват категорично да приемат четирикрак член на семейството). А този на Косьо прилича на сбъдната коледна мечта – сгушен в малко селце с тесни улички и старинни къщи, спретнати стаи и печки на дърва, той сякаш примамва не само Джак и Ема да се чувстват у дома си. Докато следвате Косьо на кучешка разходка из селцето, ще се пренесете в онези самобитни местенца, които все още да запазили автентичността на българското село с неговите традиции и ще помиришете бъднивечерската трапеза, отрупана със сарми, баница и какво ли още не. А телефонно обаждане може да превърне празника в наистина незабравимо преживяване, дори за куче и котка като Джак и Ема!

В книгата „Джак и Ема на хотел“ (изд. „Дъбови листа“) авторката засяга интересните теми за отговорностите ни към домашните любимци и за традициите на Коледа. Чрез историята на Джак и Ема можете да поговорите с децата си за раздялата с животинките по време на почивка (освен ако не сте твърдоглави като мен и не държите да водите кучето си НАВСЯКЪДЕ с вас!), да им разкажете повече за кучешките хотели, а защо не и за кучешките приюти, в които се озовават животните на безотговорните стопани. Освен това ще можете да подготвите малчуганите за магията на Коледа, да им разкажете повече за традициите и обичаите, които авторката засяга в книжката. А, да, ще имате възрожност да се върнете в спомените си и да опишете на децата спускането с шейни – доста рядко явление в наши дни. И, естествено, можете да обсъдите екологичната тема за затоплянето на климата и озоновата дупка, която причинява липсата на двуметров сняг като от едно време.

Признавам, имам някои забележки по редакцията на книгата, но те по никакъв начин не накърняват интересните идеи на авторката. Илюстрациите отново са живи и интересни, като съчетават различните техники, с които работи Нуша Роянова.

Автор: Вал Стоева