Джак и Ема на хотел

Кученцето Джак и котенцето Ема са героите в новата книжна поредица на Нуша Роянова (изд. „Дъбови листа“). Те се настаняват в семейството на Вики – всеки по свой си начин и щастливо стечение на обстоятелствата. Освен това доказват, че и най-мъдрите пословици понякога грешат (ако не вярвате, вижте какво издава илюстрацията на корицата).

Когато имаш домашни любимци, невинаги е лесно да отидеш на почивка. Та нали някой трябва да полага грижи за животинките! За щастие на малката героиня Вики и семейството ѝ, посещението в ски-курорт е възможно благодарение на „Кучешкият хотел на Косьо“. Не знаете какво значи това? Ммм, в същата ситуация изпадат Джак и Ема!

Кучешкият хотел приютява домашни любимци, докато стопаните им са на почивка. А този на Косьо прилича на сбъдната коледна мечта – сгушен в малко селце с тесни улички и старинни къщи, спретнати стаи и печки на дърва, той сякаш примамва не само Джак и Ема да се чувстват у дома си. Докато следвате Косьо на кучешка разходка из селцето, ще се пренесете в онези самобитни местенца, запазили автентичността на българското село с неговите традиции, и ще помиришете бъднивечерската трапеза, отрупана със сарми, с баница и какво ли още не. А телефонно обаждане може да превърне празника в наистина незабравимо преживяване, дори за куче и котка като Джак и Ема!

В книгата „Джак и Ема на хотел“ (изд. „Дъбови листа“) са засегнати темите за отговорностите ни към домашните любимци и за традициите по Коледа.

Използвайте книгата като отправна точка, за да поговорите с децата си за раздялата с животинките по време на почивка (освен ако не сте твърдоглави като мен и не държите да водите кучето си НАВСЯКЪДЕ с вас!), да им разкажете повече за кучешките хотели, а защо не и за кучешките приюти, в които се озовават животните на безотговорните стопани. Имате възможност и да обсъдите екологични проблеми като затоплянето на климата и озоновата дупка, виновна за липсата на двуметров сняг като от едно време.

Признавам, имам някои забележки по редакцията на книгата, но те по никакъв начин не накърняват интересните идеи на авторката. Илюстрациите отново са живи, интересни и съчетават различните техники, с които работи Нуша Роянова.