Приказката „The Fox and The Star“ стана книга на годината на Waterstones

На първо място в престижната класация на веригата книжарници Waterstones тази година застана илюстрованата приказка „The Fox and The Star“ на художничката Корали Бикфорд-Смит. Тя покори книжарите от раздела за детска литература и изпревари бестселъри като „И страж да бди на пост“ на Харпър Ли и „Момичето от влака“ на Паула Хокинс.

Историята на тъжната Лисица, която се лута из гората след загубата на приятеля си Звездата, разказва на децата за приятелството, загубата и порастването. Джеймс Даунт, управител на веригата, предрече, че „The Fox and The Star“ ще се нареди сред непреходните класически приказки, които пленяват и деца, и възрастни.

Той също я определи като книга с покоряваща красота. Всяка страница е богато изрисувана в оранжево, черно и бяло, а стилът на Корали Бикфорд-Смит напомня илюстрациите на Уилям Морис* и Уилям Блейк**.

Книгата на годината на Waterstones се избира единствено чрез гласовете на книжарите. Те номинират заглавия, които са ги впечатлили най-силно и се открояват сред останалите, независимо от жанра.

*Уилям Морис (1834-1896) – английски дизайнер на текстил, художник и писател, член на Прерафаелитското братство. Неговото издание „Творби на Джефри Чосър“ (Works of Geoffrey Chaucer) от 1886 г. е считано за шедьовър в дизайна на книги.

**Уилям Блейк ( 1757 -1827) – английски поет, художник и гравьор. Най-популярните му книги са „Песни за невинността“ и „Песни за опита“.