Нуша Роянова: „Направете си хубави огърлици от красиви преживявания“

Нуша Роянова е автор на чисто новата поредица за кучето Джак и котката Ема. За да разберем как са се появили нейните герои, решихме да я помолим да ни разкаже повече и за тях, и за идеята да пише книги за деца.

Представи ни се…

Аз съм Нуша. Родена съм в София през 1969 г., но израснах в Родопите. През 1988 г. завърших Средно Специално Художествено Училище със специалност “художник-изпълнител”. В последните 20 години работих като художник и графичен дизайнер в България и САЩ. Била съм и художник на детски илюстрации в списание “Бърборино” (изд. “Фют”), както и художник на корици за детски книги към изд. “Скорпио”.

С какво се занимаваш в момента?

Днес работя като преподавател по приложни и изящни изкуства в школа по рисуване „Дъбови листа”. През юни 2015 г. се появи и издателството ми „Дъбови листа“. Първите книжки, които отпечатахме, са „Джак и Ема“, „Лекът на баба“, „Джак и Ема на хотел“.

Как се появиха твоите книжни герои?

Винаги съм обичала приказките – и като дете, и като по-голяма, и досега… Когато се роди дъщеря ми Вики, съвсем спонтанно започнах да съчинявам истории и да ѝ ги разказвам. А щом се появиха домашните ни любимци Джак и Ема, често споделях с децата от школата техните истории и пакости. Не след дълго кучето и котката станаха доста популярни и започнах да записвам случките. После ги илюстрирах.

Какви техники използваш при илюстрацията на книгите за Джак и Ема?

За илюстрациите използвам смесени техники, моливи, пастели, акварел и декупаж. Децата от школа „Дъбови листа“ направиха подобни рисунки и съм сигурна, че ако има и други, желаещи да опитат да направят нещо красиво с тази техника, ще успеят, защото е много лесно. Трябва да имат красиви салфетки, лепило за декупаж и, разбира се, идеи. Децата обичат да измислят неща, да фантазират и затова книгите и рисуването са много полезни за развитието на духа и въображението.

Какво крие поредицата за Джак и Ема?

В нея се разказват истории за кучето Джак, котката Ема и малкото момиченце Вики – обикновени случки и пътешествия, изпълнени с много любов, топлина и уют! По-нататък предстои да се появяват Фатиб (котка без козина), Маскулино (уличен котарак), Лъки-Алеко (гларусче) и други интересни герои!“

Какво би посъветвала малките ни читатели?

Мили деца, малките красиви моменти, които ни радват, правят ни щастливи и ни карат да се усмихваме, са навсякъде около нас. Търсете ги, откривайте ги, наслаждавайте им се! Направете си хубави огърлици от красиви преживявания, те ще ви топлят и помагат, дори когато пораснете. Заслужава си!

Интервюто взе: Вал Стоева