Детските книги на Софийския литературен фестивал

Третото издание на „Софийския международен литературен фестивал ще започне с предварителната си програма на 25 ноември 2015 и ще даде начало на 19-дневен литературен маршрут сред книги, поетични (и не само) четения, срещи с автори, дискусии, музика, изложби, детска и кино програма.

Основната програма на Литературния фестивал ще се състои от 8 до 13 декември, а неин фокус тази година ще бъде Иберийският полуостров. Младите читатели ще имат възможност да се срещнат с испанската писателка Майте Каранса, позната в България с детско-юношеските си книги от поредицата „Войната на вещиците“ (изд. Унискорп“) и „Отровни думи“ (изд. Емас).

Като част от детската програма, всеки ден на фестивала ще започва със събития, свързани с детските книги. Детският кът е замислен като живо пространство със собствена идентичност. Тази година той ще бъде изграден така, че срещите с писателите Виктор Самуилов, Яна Якова, Петя Кокудева, Георги и Рая Господинови, както и работилниците на илюстраторката Аля Маркова и художничката Рада Якова, да се превърнат в споделено преживяване за родители и деца.

Такава е и концепцията на новата колекция на ИКЕА за деца – LATTJO, която ще бъде част от детския кът. Тя е създадена въз основа на глобално проучване за навиците за игра в целия свят,  което подчертава важността на играта между родители и деца за цялото семейство. 

По време на Литературния фестивал ще бъдат показани и няколко изложби. Селекция на Рада Якова от интересни художествени примери на испански и португалски корици на книги ще заема изложбеното пространство на Мраморно фоайе. Първата, за Литературния фестивал, изложба на детски илюстрации ще е също на художници от Иберийския полуостров.

Любопитна експозиция на pop-up книги предоставят колекциите на Антон Радевски, Капка Касабова и Емил Марков, дизайнер и пейпър инженер, от години установен в Испания. В рамките на основната програма на фестивала е и неговата лекция – „Пространствените книги – изкуство или занаят“.

Третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ се организира от Асоциация „Българска книга“ и в партньорство с Националния дворец на културата, Институт „Сервантес“ – София, Институт „Камойнш“ – София. Съорганизатор е Министерство на културата на Република България. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Община, Програма „Култура” за 2015 г.

Медийни партньори на третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ са: БНТ, Дарик радио, bTV Radio Group, Дневник, Капитал Light, Стандарт, Програмата, вестник „Култура“, Портал Култура, azcheta.com, въпреки.com, kafene.bg, Литературен вестник, Артележка, Детски книги.