Libromat – изплакни, центрофугирай, почети на децата

Майките от бедни семейства често прекарват прекалено дълго време, приведени над прането. А ако можеха да прекарват тези часове в гушкане на децата си и четене? За необикновената идея Libromat („Пералнотека”) на група приятели от Оксфордския университет, създали комбиниран център за детско образование и пране, разказва Андрю Борига в материал за сайта на Националното радио.

Петимата членове на екипа имат голям опит в детското образование и обединяват талантите си, за да кандидатстват за наградата „Hult“. Тя осигурява награден фонд от 1 млн. долара за млади социални предприемачи, които са се заели да решат най-належащите световни проблеми. Предизвикателството за 2015 година е да се осигури самоиздържащо се образование в бедните градски райони.

Един от членовете на екипа, 25-годишния Никълъс Даудъл, насочва вниманието си към четенето на книжки с картинки, след като попада на проучване в Кайлича, община с повече от 300 000 жители в Кейптаун, ЮАР. Там майки на малки деца били събрани и обучавани в продължение на осем седмици да четат на децата си. Жените съобщили за значителен ръст в броя на думите, които децата разбирали и произнасяли.

„Помислих си: „Проучването е страхотно, но как да го приложим на практика, за да не остане само на хартия в някой вестник?’”, казва Даудъл.

Щом разбират, че жителите на общината имат огромна нужда от удобства за пране, на членовете на екипа им хрумва как да го направят. Изследването им показва, че майките и болногледачките в ЮАР прекарват цели девет часа на седмица в пране на ръка. Приятелите си поставят за цел да разрешат едновременно два проблема и да покажат на майките как ефективно да четат на децата си за времето на едно изпиране и центрофугиране. А с парите, изкарани от прането, могат да продължават да насърчават четенето – пране след пране.

Като финалисти за наградата, съотборниците получават възможността да направят пилотна пералнотека през юли и август в център за детско образование в Кайлича. Там са монтирани перални и сушилни, а таксата за едно пране е равностойността приблизително на 1,50 долара във валутата на Южна Африка – точно колкото е и в малкото налични обществени перални в околността.

В продължение на четири седмици те предлагат курсове по съвместно четене на книги за родители и деца. Уроците започват с видеоклипове, които показват на родителите различни техники като посочване и назоваване на важни предмети, свързване на картинките в книгите с познати неща, както и обсъждане на чувства и емоции с детето. После родителите упражняват техниките и веднага получават обратна връзка от две жени, обучени в близък университет.

От интервюта, проведени след пилотната пералнотека, Даудъл с удоволствие научава, че според много от майките връзката с децата им се е подобрила. Някои дори казват, че децата искали да им четат всяка вечер преди лягане.

Една от участничките, Нтомбоксоло (34 г.), посещава сесиите с невръстната си дъщеря. Тя споделя:

„Работеща майка съм и затова през повечето време съм изморена. Но сега всяка вечер отделям време за съвместно четене на книга с дъщеря ми”.

Нтомбоксоло отбелязва също, че е забелязала промяна в държанието на дъщеря си:

„Преди не си говорехме много. Сега виждам как се сближаваме.”

В допълнение, осигуряването на перални машини помогнало на майките да запазят енергията си за приказките за лека нощ.

„Машината не се оплаква, когато е студено” споделя Паулина, майка на две деца. „Машината никога не се оплаква, просто си върши работата.”

Екипът на Libromat оценява разходите за построяване и преоборудване на центровете на приблизително 10 000 долара (това включва уреди, книги и мебели). Надяват се да привличат 200 редовни клиенти всеки месец.

Като част от изследването си, Libromat проучват над 300 родители в ЮАР, Гватемала, Камерун и Уганда. Те откриват, че около 80% са склонни да платят за услугата. Междувременно 94% от участващите в проучването от ЮАР дори казват, че биха вървели половин час, за да стигнат до някоя пералнотека.

Даудъл подозира, че положителната реакция се дължи на липсата на перални услуги в градските зони. Той вярва, че щом веднъж опитат Libromat, ще осъзнаят колко повече от просто чисти дрехи им дава тя. Той добавя, че всеки курс ще предлага безплатни места за тези, които не могат да си позволят перални услуги.

Въпреки че Libromat не печели наградата Hult 2015 (победителят е идея за подобряване на неформални детски градини в бедни квартали), екипът продължава с нов проект. Той получава начален фонд от 200 000 долара от инвеститор, за да отвори три нови центъра в ЮАР. Те ще направят програмите си по осем седмици и, когато няма часове, ще служат като центрове за перални услуги и библиотека с детски книги. Центровете ще се управляват директно от екипа и ще наемат по един местен възпитател, един управител на пералнята и един главен помощник.

Превод: Ния Василева

Корица на статията: Freepik, снимки: личен архив на „Libromat“