Детската програма на Петия Софийски международен литературен фестивал

Петият Софийски международен литературен фестивал ще бъде открит на 12 декември в Мраморно фоайе, НДК, етаж 2. Детската програма е важен модул в програмата на фестивала, а целта на организаторите е общуването между децата и книгите да се превърне в образователно и забавно преживяване чрез различни по формат събития.

Ето какво да очаквате по дни:

13 декември (сряда)

  • 13:00 – 14:00 часа

Не пропускайте представянето на проекта „От деца за деца“ на изд. „Дъбови листа“ и Нова телевизия – книга, изцяло написана и илюстрирана от млади творци. Събитието ще се проведе с участието на илюстратора и художник Нуша Роянова – главна движеща сила на проекта.

„Утрешните будители са днешните вдъхновени деца и младежи. Не бива нито за миг да спираме да ги слушаме, да ги чуваме и да ги насърчаваме да четат, пишат и мечтаят“, казва илюстраторът и издател Нуша Роянова, която през април инициира конкурса и получава точно 400 приказки на деца от 44 населени места.

Модератор: Вал Стоева

14 декември (четвъртък)


11:00 – 12:00 – Разговор с детския автор Юлия Спиридонова – Юлка

С участието и на унгарската преводачка Андреа Иван

12:00 – 13:30 – Приказки за горите и животните – събитие с кауза, организирано от WWF България.

Представяне на „Приказки за горите и животните“ – интерактивно четене и игри в присъствието на голямата Панда. Някои ще влязат в ролята на горски животни, други ще участват във викторина с награди. Ще има и такива, които ще произнасят думата „гора“ на няколко езика и ще търсят еднаквите горски листа.

15 декември (петък)

 

12:00 – 13:00 – Разговор с писателката Ива Прохазкова (Чехия)

Чешката детска авторка, позната у нас с „Ваканция с магарешки уши“ и „Портокалови дни“, ще бъде представена от българската детска писателка Юлия Спиридонова-Юлка.

  

16 декември (събота)

11:30 – 12:30 – Разговор с детския автор Петя Кокудева

Тема: „Питанки и пътешествия – какво е да си откривател?”

13:00 – 14:00 – Ателие за деца: „Шарена черга“

Илюстраторката Мария Вълкова ще покаже на децата как е  нарисувала илюстрациите към книгата на Йордан Радичков „Шарена черга“. Ще участва и внукът на големия писател, а накрая децата ще нарисуват нещо заедно, може би една голяма черга.

17 декември (неделя)

11:00 – 12:30 – Архитектурна работилница за деца: „Да построим къща за книги“

Къде живеят книгите? Организаторите канят малките участници да развихрят въображението си в работа с разнообразни материали – дърво, картон, глина

Всички събития от детската програма ще се проведат в Мраморно фоайе, НДК, етаж 2.