Детективи по неволя: Мистерия в Ангкор

С „Мистерия в Ангкор” (изд. Фют) норвежецът Бьорн Суртлан ни повежда на третата семейна ваканция на Давид, Сисел, Тур и родителите им. Нещата не се развиха съвсем ваканционно в Луксор и Венеция, където семейството се оказа забъркано в престъпления с кражби на предмети на изкуството. Какво ли очаква детективите по неволя в джунглите на Камбоджа?

Още при първото си посещение в областта Ангкор, огромен комплекс от древни кхмерски храмове със световно значение, семейството получава недвусмислено предупреждение (на норвежки!) да прекрати ваканцията си в Камбоджа. Кой се чувства застрашен от една изкуствоведка и писател на пътеводители за семейна почивка? До отговора на този въпрос Давид ще стигне след множество премеждия за цялото семейство – от полицейски арест до нежелан престой във ферма за блатни крокодили.

„Мистерия в Ангкор“ е идеално лятно четиво за деца, които не са особено запалени читатели. Главите са кратички, шрифтът е едър, напрегнатото действие се развива в екзотичната за нас Камбоджа, а главният герой трябва да разреши поредната мистерия и да спаси семейството си. За малките читатели е лесно да се поставят на мястото на Давид – той не е момче-супергерой, комуто се удава лесно да надхитри престъпниците. Дори напротив! Понякога му се случва нощем да намокри чаршафите, изпитва страх в опасни ситуации и често не знае какво да предприеме. Това, което му помага е знанието, че семейството му е най-важно, подкрепата на сестра му и упоритостта.

Увлекателната детективска нишка в книгата е допълнена от интригуващи подробности за Камбоджа и кхмерската култура, а в края на книгата можете да откриете допълнителна информация. И всичко това е съпроводено от чудесните илюстрации на Тронд Бренесен, които дават визуални „паузи“ на читателите и им помагат да достигнат финала на историята.

Ако сме разпалили желанието ви за още детективски истории с деца, прочетете „Детективите Агата и Лари“, „Търсачи на съкровища“ и „Детективи с машина на времето“.