Детективи по неволя: Мистерия в Луксор

Време е за поредната семейна ваканция на 10-годишния Давид и, както винаги, изборът е направен от майка му – Египет. Ако вече сте чели първата книга от поредицата „Детективи по неволя“ на Бьорн Суртлан (изд. „ФЮТ“) ще ви е ясно, че това няма да е типична спокойна почивка с разглеждане на забележителности и потапяне в местната култура. В „Мистерия в Луксор“ наистина всичко започва с посещение на храмовете в Луксор, но скоро семейството се оказва отвлечено и забъркано в криминална история със съкровища и местни бандити.

Книгата е много подходяща за лятната ваканция – предлага динамично действие, множество обрати, а малките читатели се чувстват въвлечени в действието, защото Давид и сестра му Сисел са главните „детективи“, без които мистерията едва ли би се разплела. В същото време Бьорн Суртлан успява да покаже Давид като съвсем обикновено момче, което естествено се страхува, когато отвличат семейството му пред очите му или когато самият той е отвлечен.

Още по-хубавото е, че докато се забавляват, децата ще научат интересни факти за Средното египетско царство, живота на фараоните, строежа на техните храмове и още куп исторически подробности.

Прочетете и ревюто за „Мистерия във Венеция“, която дава началото на поредицата.